elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sis joves protagonistes de la setmana a Peníscola: coneix a les dames i a la futura reina

Sis joves protagonistes de la setmana a Peníscola: coneix a les dames i a la futura reina
  • La localitat triarà este divendres a la reina de les festes en un acte que es desenvoluparà en el Palau de Congressos

Aina París Rambla, Ana Vallés Roig, Araceli Bayarri Gracia, Daniela Montserrat Ruiz Reyes, Mayra Yáñez Pérez i Patricia Castell Flequé seran este 2024 les protagonistes de les festes patronals de Peníscola en honor a la Verge de l'Ermitana.

El Palau de Congressos acollirà l'esdeveniment este divendres 14 de juny al qual assistirà les sis dames: Aina París Rambla, dama de l'Associació Dansa Batalla de Moros i Cristians; Ana Vallés Roig, de l'Associació Musical Verge de l’Ermitana; Araceli Bayarri Gracia, del Grup Cultural de Danses; Daniela Montserrat Ruiz Reyes, de l'agrupació musical Papa Lluna; Mayra Yáñez Pérez, del Peníscola Futbol Sala; i Patricia Castell Flequé, en representació de l'Associació Cultural de Moros i Cristians.

Este divendres, una d'elles serà la Reina de les festes i es triarà d'entre les quatre dames aspirants a ser la màxima representant de les festes patronals de 2024: Aina, Patricia, Araceli i Daniela.

Coneguem a les sis joves que seran les protagonistes d'un any únic per a elles i les seues famílies:

Mayra Yáñez Pérez, dama del Peníscola Futbol Sala

Estudiant del mòdul superior de Comerç Internacional, durant l'estiu treballa en l'hostaleria peniscolana. És dama del Peníscola Futbol Sala per la seua vinculació familiar. “M'agrada anar a veure els partits, els esports m'agraden molt”, a més la seua germana ja va ser dama d'este club en 2022: “que em passara el testimoni la meua germana per a mi és increïble”.

A més, el Peníscola Futbol Sala representa valors com a unió, família, superació i dedicació, comenta Mayra. “Ens ho han demostrat sempre”.

Espera viure les festes de 2024 “amb il·lusió” i el dia que més li agrada és el dia de la patrona. “Anar de blanc és super emocionant”, encara que també destaca la desfilada de Moros i Cristians.

El seu pilar fonamental enguany serà la seua germana. “A part de la seua experiència, ja m'ha donat consells”.

Ana Vallés, dama de l'Associació Musical Verge de l’Ermitana

Estudia magisteri en la Universitat de Terol i va triar l'Associació Musical Verge de l’Ermitana perquè és músic d'esta entitat des dels sis anys. Ana toca el saxo i destaca la gran activitat de la banda en concerts, cercaviles i festes.

Les festes patronals de 2024 espera viure-les i disfrutarlsa amb la cort. I espera amb més il·lusió la dansà i “veure a la banda”.

La seua mare serà el pilar fonamental d'Ana en estes festes. “Anirà darrere del meu per si em fa falta alguna cosa, però també el meu germà que és el meu acompanyant”.

Aina París Rambla, dama de l'Associació Dansa Batalla de Moros i Cristians

Actualment estudia el grau d'Interpretació i Traducció a la Universitat Jaume I de Castelló. Va triar ser la dama de l'Associació Dansa Batalla de Moros i Cristians per el “vincle especial” de la seua família. “El meu oncle Manuel 'el Bessó' sempre m'ha portat del braç i he jugat amb la seua vestimenta. Sempre em deia que seria dema de Dansa Batalla i que ell em portaria del braç”.

A més, Aina assenyala que esta associació “representa al poble i la seua història” i li fa molta il·lusió viure enguany les festes “des d'una perspectiva diferent”.

“Seran unes festes inoblidables, compartisc la cort d'honor amb amigues i tinc moltes ganes”.

Per a Aina la nit del 7 de setembre “és màgica” perquè “eres la imatge de la dona peniscolana”.

Enguany el seu pilar fonamental serà la seua àvia. “Era la persona que més il·lusió tenia que fora dama i encara que no siga ací, m'està veient i no puc estar més orgullosa”.

Daniela Montserrat Ruiz Reyes, de l'agrupació musical Papa Lluna

Amant dels capvespres de Peníscola, es definix com una persona extravertida, a la qual li agrada parlar.

Va triar l'agrupació musical Papa Lluna perquè els seus pares formen part d'ella i Daniela anava quan tenia lliure en el treball. “Vaig parlar amb el president i li vaig preguntar si podia ser membre de l'agrupació musical Papa Lluna i em vaig posar a tocar el bombo”.

Li agrada quan salen en processó, sobretot Dijous Sant i Divendres Sant quan acompanya a l'agrupació musical Papa Lluna tocant el bombo.

Patricia Castell Flequé, en representació de l'Associació Cultural de Moros i Cristians

Esta jove està realitzant pràctiques en el CEIP Jaime Sanz de Peñíscola i fa classes de ball a Benicarló. És dama de l'Associació
Cultural de Moros i Cristians de la qual forma part des de 2019. “L'esquadra és una gran família, estem units per un mateix sentiment i passió. Quan desfilem tenim nervis, però després és més 'xalar' i gaudir”.

De les festes, espera amb ganes els dies 8 i 9, “són els més emocionants” i també la desfilada.

El seu acompanyant serà el seu germà major, José, i el seu pilar fonamental la seua mare i la seua padrina.

Araceli Bayarri Gracia, del Grup Cultural de Danses de Peníscola

Estudia el grau de Magisteri de Primària a la Universitat Jaume I de Castelló. “Des que vaig ser dama infantil vaig descobrir este món i volia ser dama”, assegura.

És la dama del Grup Cultural de Danses de Peníscola amb la qual té relació des que va nàixer. “Des de les primeres festes ja em van vestir de llauradora”, explica Araceli, per a qui el Grup Cultural de Danses té un paper important en les festes de Peníscola. “Són orgull, tradició i costum. És una cosa que definix a Peníscola”.

Araceli espera amb il·lusió el dia 7 que és el punt de partida de les festes i també el 8. “Viure-ho com a dama de la dansa és com un somni per a mi”.

A més, ha animat als visitants a gaudir de tota la programació que es fa al Castell en honor a la Verge de l'Ermitana, els bous i les penyes.

El seu germà serà l'acompanyant i assegura que a les seues àvies els fa il·lusió que siga dama, però també als seus pares “perquè saben que a mi em fa il·lusió”.

Pujar