elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
COM S'HA VISCUT LA PANDÈMIA ALS POBLES MÉS XICOTETS?

Santiago Pérez (Diputació de Castelló): “Hem sigut pioners en el subministrament de material sanitari”

Santiago Pérez (Diputació de Castelló): “Hem sigut pioners en el subministrament de material sanitari”
  • Entrevista amb el diputat de Desenvolupament Rural i Despoblació per a fer balanç de les actuacions de la Diputació de Castelló durant la pandèmia pel COVID-19

MÉS FOTOS
Santiago Pérez (Diputació de Castelló): “Hem sigut pioners en el subministrament de material sanitari” - (foto 2)

Com han viscut els veïns dels pobles més xicotets de Castelló la crisi sanitària? En elperiodic.com ens preguntem com ha sigut la vida durant la pandèmia en les zones rurals de Castelló i, per això, parlem amb el diputat de Desenvolupament Rural i Despoblació de la Diputació de Castelló, Santiago Pérez, per a fer balanç i que ens compte com i quins seran els pròxims passos a donar.

P: Què s'ha fet des de la Diputació de Castelló per a ajudar als pobles més xicotets de la província durant aquest confinament?

R: Nosaltres, quan va passar tot això, intentarem assegurar un subministrament en els municipis perquè tingueren màscares, guants, bussos d'un sol ús. Vull destacar que crec que vam ser pioners. Quan nosaltres comencem a repartir material d'aquest tipus, no l'estava fent pràcticament cap diputació a Espanya.

El material era, sobretot, per al personal del funcionariat dels municipis. Era una quantia prou important d'un material que era molt difícil de trobar. És veritat que, en proporció, als municipis xicotets els donàvem més material que als municipis grans.

Després començarem la desinfecció amb els bombers de Diputació d'aquells municipis que ens ho demanaven. No a tots. Hi havia municipis que no volien que fórem perquè no tenien tampoc infectats pel COVID-19. Els bombers hauran fet ja més de quatre-centes desinfeccions en el que va d'aquesta pandèmia en els municipis.

En el tema dels serveis socials, que hi ha molts pobles que tenen persones majors, s'ha incrementat, sobretot, l'atenció telefònica als usuaris. Tot això s'ha reforçat molt per a saber si aqueixes persones estan bé.

Vam posar a l'abast dels municipis l'eina Zoom. Pagarem varies llicències de l'aplicació i les hem posades a l'abast dels municipis també xicotets perquè no hagen de fer aquesta despesa de la llicència i perquè puguen fer, per exemple, reunions o plenaris.

P: Quines millores econòmiques es van desenvolupar durant el confinament?

R: Es va intentar garantir, d'altra banda, el tema de liquiditat en els municipis. Vam fer l'aprovació d'aqueix pagament del Fons de Cooperació Local que suposa tindre també liquiditat en els municipis perquè pogueren assumir costos que els hagueren pogut sobrevindre amb el COVID-19, o que ells mateixa pogueren tindre liquiditat per a pagar a proveïdors, autònoms, PIMES, etc.

També vam aprovar el Pla 135, que vénen a ser uns 12,5 milions i el Pla de Cooperació Local que són 5,6 milions i tot això ho hem agilitzat perquè els ajuntaments puguen gastar-ho al més prompte possible. Ara ja ho tenen aprovat i només falta que ells presenten el projecte i puguen començar a licitar l'obra en el cas que tinguen obres.

P: Què farà la Diputació per a ajudar als xicotets pobles de la província durant la desescalada?

R: Ara estem en taules de negociació amb la resta de formacions polítiques per a arribar a un consens sobre les actuacions que puguen destinar-se a determinades coses. Nosaltres, com a equip de govern, hem posat damunt de la taula, de moment, tres milions d'euros per a allò que siga més prioritari. La nostra proposta és, ponderadament, donar més als municipis xicotets i que els ajuntaments ho gasten en allò que necessiten per a fer front a l'emergència sanitària. En definitiva, que els ajuntaments amb aqueixos diners puguen comprar, per exemple, material per a posar en marxa les diferents instal·lacions.

D'altra banda, hem proposat una línia d'ajudes de foment del comerç local. Respecte a això reorganitzarem el pressupost i destinarem una partida molt important per al comerç local. Hem tret ja les ajudes de 120.000€ dirigides als municipis per a la creació de botigues multiservei que estan en el pressupost però que, en aquest cas, el que hem donat és un afegit que és que aquells que tenien botiga, la puguen també arreglar.

Hem tret el Pla d'ocupació, dotat amb 850.000€ perquè els municipis xicotets puguen contractar de cara a estiu perquè farà falta gent per al tema de desinfecció i pel tema de control d'aforaments.

En turisme s'ha fet una campanya de dos milions d'euros buscant el turisme nacional. I, en aquest cas, es potencia tant el turisme d'interior, focalitzat sobretot en pobles xicotets, com el turisme de costa.

A més, hem creat un magatzem de material, on tenim estoc reservat. Tenim al voltant de 30.000 màscares FFP2 per si tornara a haver-hi un rebrot de coronavirus. Aqueixes màscares són per a poder subministrar en tots els municipis de la província de Castelló i per al personal essencial.

P: Quines han sigut les demandes dels municipis durant la pandèmia?

R: Bàsicament, les demandes municipals han sigut de subministrament de materials perquè hi havia un desproveïment molt gran. En la mesura que siga possible, hem intentat cobrir-ho junt a la Generalitat. Però, ací també hi havia una obligació dels municipis. Cal tindre corresponsabilitat. Hi ha hagut ajuntaments de 200 habitants que han demanat cent vestits bussos. Aqueixos bussos, en molts casos, era difícil fins que estigueren en un hospital.

Per l'altre costat també estava el tema de les desinfeccions. Normalment es tardava dos dies des que es demanava a anar a la desinfecció per part dels bombers. S'ha reforçat algun enviament de material més en algun municipi per tindre alguns casos més de positius.

P: Hi ha algun poble concret que es vulga destacar en el que s'haja hagut d'aplicar alguna mesura excepcional?

R: Arañuel, per exemple, ens va demanar més material. Després de parlar amb ells van anar els bombers, van desinfectar i els van subministrar més material. Però, això va ser per una queixa que havien tret, però a nosaltres no ens havien demanat ni un escrit. A més, aquest municipi no va tindre cap malalt de coronavirus. Però, al final, se li va donar més material.

Un altre poble al qual nosaltres també li vam enviar més material és el de Villahermosa del Río. Ens va dir que podríem haver-li enviat més, però crec que li vam enviar bastants més màscares ja que si un poble com Villahermosa del Río rebia 90 màscares, a ells els vam enviar 150 o 200. I vestits bussos també li enviarem més que a la resta de pobles, al voltant de vint o trenta bussos més que el que era normal.

P: Us han arribat dubtes d'algun Ajuntament o d'alguns veïns?

R: Sí, dubtes sobre com afrontar la situació. La informació ha sigut telefònica i en les taules de diàleg, que va ser una proposta important per a escoltar a tots. En els municipis la demanda principal és ara l'intentar fer front a tot el tema dels serveis socials. També sobre la reactivació econòmica, que per això hem intentat agilitar tot el respectiu a les ajudes, com també en el tema de personal. Aqueixes són els tres vessants més importants que ens han reclamat.

P: Quina valoració fa la Diputació de l'actuació que ha dut a terme durant la pandèmia?

R: Jo crec que, sobretot, hem fet escolta activa durant la pandèmia de totes les veus. Això ha sigut molt important, però també destacar totes les coses noves que hem dut a terme. Entre elles, molt important ha sigut el tema del material sanitari perquè és un material que era molt difícil de trobar, i hem repartit una quantia molt important, pràcticament 250.000€ a repartir entre màscares quirúrgiques, màscares FFP2, guants, etcètera. A més, hem sigut pioners perquè han sigut molt poques les altres diputacions que han fet aquest tipus de repartiment i algunes el van fer més tard que nosaltres.

També s'ha sigut nou el tema de les desinfeccions de bombers perquè en aqueix moment en la Comunitat Valenciana érem l'únic cos de bombers provincial que feia desinfeccions d'aquest tipus en els municipis.

Jo crec que hem sigut en moltes coses pioners i hem fet les coses bé. A més, hem sigut àgils a l'hora de flexibilitzar els pagaments impositius o en dotar de liquiditat als ajuntaments que era també fonamental en aquest moment. Jo crec que la valoració és positiva tant per l'escolta com per les mesures que hem pres.

Pujar