24 de novembre de 2020 24/11/20

La sanitat a Castelló “va camí del col·lapse”, adverteix CSIF

La sanitat a Castelló “va camí del col·lapse”, adverteix CSIF - (foto 1)
  • Són diversos els casos de metges i infermers contagiats en les últimes hores a Vila-real, Borriana, La Vall o Castelló, entre altres

Metges reutilitzant la mateixa màscara, sense bates impermeables suficients i amb una sobrecàrrega de treball mai abans vista. És la situació que s'està vivint als hospitals i centres de salut de Castelló, segons denúncia el sindicat CSIF, i que està portant al sistema sanitari castellonenc al col·lapse: “El sistema es trontolla”.

Es refereixen així als primers efectes greus de la falta de material de protecció per als sanitaris, i que han portat a actuar la Unitat Militar d'Emergències (UME) en el centre de salut Rafalafena, amb el desplegament dels seus equips de desinfecció després del positiu del seu personal sanitari. Segons Sanitat, el centre obrirà ha obert aquest divendres en horari habitual amb un personal conformat per professionals d'altres centres de salut.

La consellera de Sanitat, recordem, ha confirmat aquest divendres 45 nous contagis a la província, la qual cosa fa que Castelló supere la barrera del centenar de positius per coronavirus. D'elles, 36 estan ingressades i quatre en l'UCI.

Igualment pendent d'actuació està el consultori auxiliar que dóna servei als veïns del Grau amb 4 metges i 3 infermers com a possibles positius per coronavirus. En el Centre de Salut Pintor Sorolla, hi ha un altre positiu confirmat i s'està a l'espera de saber com afectarà el servei. També en el Grau, en aquest cas en el Centre de Salut, hi ha una metgessa que ha contret Covid-19 i una altra que presenta els símptomes. “I estem atents al Centre de Salut Sant Agustí, consultori de Borriol, amb un metge en quarantena i pendents per tant del resultat del test”.

Aquest és precisament el problema segons el sindicat, “el monumental error de no fer el test als sanitaris de manera sistemàtica”. “En altres centres de salut – continuen - s'estan plantejat mesures desesperades com fer el triatge abans d'accedir al centre, perquè els sanitaris temen que això tinga un efecte va dominar amb el tancament d'un centre darrere d'un altre” expliquen.

Aquests no són, no obstant això, els únics punts afectats en les últimes hores. També en La Vall s'ha contagiat un doctor, almenys tres galenos a l'Hospital La Plana de Vila-real, i dos metges d'Atenció Primària han donat positiu, un d'ells una doctora de Burriana.

“Si s'hagueren pres les mesures lògiques i adequades s'hauria d'haver fet un cribratge a tot el personal i d'aquesta manera als metges, infermers, auxiliars i zeladors que donaren positiu, encara que foren asimptomàtics, se'ls mana a casa en quarantena i es minimitza la propagació” afigen.

La falta de diligència, lamenta CSIF, i “el lent i maldestre actuar de la conselleria”, “ha aconseguit que passem de ser els garants de la salut a ser possibles transmissors de la malaltia” i subratllen que aquesta idea afecta ja psicològicament a molts metges i sanitaris de la província.

CSIF sol·licita que “encara que siga tard i malament” s'apliquen protocols immediats de detecció de símptomes entre sanitaris i sobretot, “no poden continuar faltant equips de protecció individual en cap punt de la província”.

 

Pujar