21 de setembre de 2020 21/9/20

Rallo (PSPV-PSOE) exigeix a la dreta complir la Constitució i renovar els òrgans constitucionals

Rallo (PSPV-PSOE) exigeix a la dreta complir la Constitució i renovar els òrgans constitucionals - (foto 1)
  • El senador afirma que “proclamar-se constitucionalista i no complir la Carta Magna és banalitzar i frivolitzar el compromís constitucional”

El senador del PSPV-PSOE per la província de Castelló, Artemi Rallo, exigeix a la dreta complir amb la Constitució i renovar els òrgans constitucionals. Així ho va manifestar ahir en la sessió de control al Govern que va tindre lloc al Senat, i en la compareixença del qual sobre la renovació d'òrgans constitucionals, Rallo va afirmar que “proclamar-se constitucionalista i no complir la Carta Magna és banalitzar i frivolitzar el compromís constitucional”.

El senador socialista va recordar que el mandat del Consell General del Poder Judicial va expirar fa any i mig, que el Tribunal Constitucional està pendent de renovació des de fa set mesos, el Defensor del Poble i el Consell de Transparència també fa tres anys que no es renova, igual que els consells de radiotelevisió Espanyola —dos anys— i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència —nou mesos—.

Referent a això, Rallo va exposar que la renovació dels òrgans constitucionals, “dins del termini i en la forma escaient”, constitueix “un mandat constitucional ineludible i una obligació de les Corts Generals”. “La seua renovació a temps reforça la seua autoritat però, la interinitat els afebleix i els resta crèdit, legitimitat i prestigi, especialment, quan encobreix interessos polítics partidistes, dels qui fugen del pacte”, va afirmar el senador.

Artemi Rallo va destacar que a Espanya, “els grans acords i els grans pactes sempre han sigut amb el PP en el Govern i el PSOE en l'oposició, mai hi ha hagut cap generositat en la dreta, on sempre han dirimit mirada curta i vol rasant”. “Però ara, els exigim complir la Constitució, als qui pretenien apropiar-se de la Constitució i als autoproclamats constitucionalistes. Perquè proclamar-se constitucionalista però no complir la Constitució suposa banalitzar i frivolitzar el compromís constitucional, una temptació que, en els temps que vivim, ni podem, ni hem de permetre'ns”, va afegir.

Rallo va seguir la seua intervenció lamentant que “no hi ha res a esperar de l'extrema dreta que combat, dia a dia, els valors constitucionals. Però la dreta extrema que hui lidera el Partit Popular té l'oportunitat de virar el rumb, d'evitar l'abisme, de mirar als ulls als espanyols, de veure les seues ànsies de concòrdia, d'acord, de pacte, de consens… Aprofiten l'oportunitat”, va asseverar.

Finalment, el senador socialista per Castelló va instar a “protegir la pàtria constitucional, el més preat espai comú de llibertat, de justícia i progrés amb els seus símbols, que no són de ningú i són de tots”.

Pujar