elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El PSPV-PSOE aposta per un nou impuls a la Llei de Memòria Històrica com a reparació a les víctimes

El PSPV-PSOE aposta per un nou impuls a la Llei de Memòria Històrica com a reparació a les víctimes

    El PSPV-PSOE de la província de Castelló aposta per un nou impuls a la Llei de Memòria Històrica que definitivament servisca com a reparació a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. Ana Belén Edo, candidata socialista al Senat per Castelló, i Ernest Blanch, secretari general provincial del PSPV, han acompanyat a Santiago Agustina, alcalde de Adzeneta del Maestrat en les IV Jornades de la Memòria Històrica i en una recreació de la Guerra Civil que s’ha portat a terme en la localitat. Edo ha explicat que “per a les i els socialistes aquesta legislació hauria de ser una política d’estat i després de les properes eleccions, anem a donar l’impuls definitiu perquè puga servir com a un mínim restabliment de la situació de totes les víctimes de l’època. A banda, iniciatives com aquesta ens ajuden a conèixer vivències del passat, perquè el poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la”.

    La candidata a senadora per Castelló ha indicat que “la Llei que en el seu moment va impulsar el president Zapatero va ser un pas molt important, però ara volem anar un pas més enllà i existix el compromís de que en les escoles se puga estudiar aquesta matèria, ja siga amb una assignatura pròpia on en una ja existent” i ha afegit que “serà l’Estat qui assumirà la gestió de les polítiques i actuacions de recerca de la veritat, justícia i reparació a les víctimes, tal i com recullen les Nacions Unides. Els socialistes ens reafirmem amb el compliment de la Llei, amb dotació pressupostària en els PGE per fer-la complir i declararem el dia 31 d’octubre i 8 de maig, dies de reconeixement en record de les víctimes del franquisme i de les víctimes de l’exili, respectivament. La dignitat, la memòria i la recerca de la veritat, la reparació de les víctimes i la justícia no reobrin ferides, al contrari, ajuden a tancar-les, però sobre tot, ajuden a reforçar la democràcia, amb iniciatives com la localització i identificació dels morts soterrats a fosses comunes i a les cunetes, l’exhumació dels cossos i retorn dels als seus familiars. És un deute que tenim amb els familiars i amb el nostre país.”.

    Per la seua part, Blanch ha argumentat que “el Partit Socialista sempre ha abanderat la lluita per la Memòria Històrica i tenim les últimes demostracions en el municipi de la Vall d’Uixó on recentment la Justícia ha donat la raó a l’alcaldessa socialista, Tania Baños, en la retirada d’una creu que incomplia la Llei de Memòria Històrica. El compliment de la Llei no hauria de ser perseguit judicialment” i ha afegit que “un altre gran exemple de que el PSOE és pioner en el restabliment de la memòria democràtica és l’exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos que se produirà en breu”. Per últim, el secretari general socialista ha explicat que “des de la Llei que va impulsar Zapatero, s’ha fet un canvi sociològic i cultural, que ha fet possible activitats com aquesta que hem gaudit en Adzeneta proliferen i puguen servir per a reconciliar la memòria en una altra vessant de caràcter turístic o promocional dels municipis que van tindre fets històrics o bèl·lics en el seu territori”.

    Pujar