elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El professor García Esparza de l’UJI participa en l’exposició d’Hispania Nostra

El professor García Esparza de l’UJI participa en l’exposició d’Hispania Nostra

    El professor Juan Antonio García Esparza del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de la Universitat Jaume I de Castelló participa en l’exposició «Hispania Nostra. 40 aniversario. Reconociendo el patrimonio español en Europa», una mostra que recull els 40 anys d’Hispania Nostra mitjançant els premis que Espanya ha rebut d’Europa al llarg d’aquestes quatre dècades.

    La mostra recull els 191 projectes espanyols de conservació del Patrimoni Cultural i Natural que han rebut algun dels Premis Europa Nostra en aquests 40 anys. García Esparza participa com a autor d’un treball (2012) publicat en forma de llibre per la Universitat Jaume I, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València i premiat per Europa Nostra titulat Barracas del litoral Mediterráneo. Catálogo de Valencia y su entorno, en què realitzava una recopilació de tots els exemples existents d’aquestes construccions valencianes preindustrials del voltant de València, Alboraia i Almàssera.

    L’obra realitza una extensa anàlisi constructiva de la barraca, des de les proporcions i mides, els detalls dels materials, els sistemes constructius i patologies, així com un petit manual per la seua recuperació. El catàleg va obtenir en la convocatòria de 2009 una menció especial en la categoria d’estudis. El jurat va destacar la seua contribució a l’estudi i catalogació d’una de les formes d’arquitectura popular més vinculades al paisatge valencià, a la cultura de l’horta en particular, i que ha sigut víctima des de fa dècades de la pressió urbanística i del creixement urbà.

    L’exposició podrà ser visitada al Mercat de Colom fins al pròxim 20 d’abril i la Comunitat Valenciana compta amb 21 premis. Espanya és el país europeu que més guardons ha aconseguit fins al moment i el primer d'Europa que mostra una visió global de la incidència dels premis, la seua dimensió geogràfica, les diferents tipologies, la importància quantitativa i qualitativa del patrimoni espanyol i l’eficàcia dels sistemes de preservació aplicats.

    En un gran mapa d'Espanya, amb les autonomies i localitzacions que han estat premiades, a través de fotografies, textos i referències en punts de consulta multimèdia, s'ensenya al visitant la informació sobre les intervencions i projectes premiats. L'anàlisi d'aquests guardons permeten tenir una visió, limitada però bastant real, del que ha esdevingut en el patrimoni espanyol. Constitueix una història de la seua salvaguarda i conservació i permet reflexionar sobre com pot evolucionar en el futur. L'exposició també recull els premis atorgats per Hispània Nostra des que va crear el 2012 els Premis a les Bones Pràctiques en Patrimoni Cultural i Natural.

    Pujar