"És la principal preocupació": el leiodes cinnamomeus, la greu malaltia que amenaça l'or negre valencià
Una localitat demana la investigació a l'IVIA per a protegir aquest preuat cultiu
La Vila del Toro sol·licitarà a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) la investigació que permeta protegir la tòfona de les malalties que li tenallen. Especialment la de l'escarabat “que en estos moments és la principal preocupació perquè no hi ha cap tractament que haja demostrat la seua eficàcia”.
És l'anunci que ha fet hui l'alcalde de la Vila del Toro, José Arenes, amb motiu de la visita del secretari autonòmic d'Agricultura, Vicente Tejedo, i del secretari autonòmic de Medi Ambient, Raúl Mèrida, els qui s'han desplaçat fins a la localitat de l'Alt Palància per a conéixer la “fecunda activitat que atresora el nostre poble”.
La població és veterana a nivell provincial en el cultiu d'este fong i a nivell nacional té l'honor de posseir la Fira de la Tòfona més antiga de tota Espanya. “És un tresor que hui cultivem i que desitgem que siga de la màxima qualitat. Per això sol·licitarem a l'IVIA que inicie una investigació per a lliurar al fong de les malalties que els agricultors ens transmeten amb l'objectiu d'obtindre un producte d'absoluta qualitat”. Especialment, assenyala Arenes, la del Leiodes, “un escarabat que és molt perillós i contra el qual encara no s'ha donat amb l'antídot que permeta salvar la tòfona de les lesions que causa”.
La trobada ha permés exposar al secretari autonòmic l'entrada en vigor de la nova llei valenciana que blinda com a activitat agrícola el cultiu d'este fong que abans estava qualificada com a forestal. “Amb este pas, que és decisiu, tenim l'oportunitat d'accedir a ajudes, subvencions i investigacions que des de la Vila del Toro reivindicarem”, ha manifestat Arenes.
De fet, ha avançat l'alcalde de la Vila del Toro, “estem decidits a aprofitar les oportunitats que s'obrin amb esta nova legislació. Perquè de la mateixa manera que se subvencionen paranys per a la lluita contra les plagues que afecten els cítrics, la tòfona també mereix ser protegida amb biocides o sistemes que frenen les conseqüències de les malalties que estos insectes provoquen”. Una exigència que caminarà en paral·lel a la demanda que la UTA (Unitat de Treball Agrari) “baixe de 18 hectàrees a 4”, ha concretat l'alcalde.
Una vida lligada a la tòfona
Cal assenyalar que la Villa de El Toro té l'honor de ser la localitat més veterana en el cultiu de la tòfona de la província i el municipi d'Espanya que posseïx la Fira de la Tòfona més antiga del país.
A l'octubre, la població va celebrar la I Jornada de truficultura i legislación que s'ha celebrat a la província amb el patrocini de l'ajuntament i l'organització de Trufcas, l'Associació de Truficultors de la Província de Castelló. En ella es va donar cita el conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, la Federación de Truficultores de Castilla-La Mancha, la de la Comunitat Valenciana, la de Sòria, Burgos, Navarra, La Rioja i Terol. Així mateix, va comptar amb la Asociación de cultivadores y recolectores de trufa de la Comunitat Valenciana, els Jóvenes Truficultores de Teruel, els Productors de Tòfona de Catalunya, a més de la Federació d'associacions de truficultores de Castilla-La Mancha. Al costat d'ells, La Unió i AVA-Asaja, a més del suport de les associacions de truficultors d'Osca, Saragossa i Segòvia. “Un múscul, el de la tòfona, que ens caracteritza i que estem decidits a reforçar”, ha conclòs l'alcalde de la Villa de El Toro.