elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual

Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual
  • Amb la pandèmia, turistes i estiuejants han optat per un turisme de proximitat, millorant l'economia dels xicotets municipis

MÉS FOTOS
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 2)
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 3)
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 4)
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 5)
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 6)
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 7)
Els pobles de l'interior tornen a la rutina després d'un estiu amb més vida de l'habitual - (foto 8)

Amb la tornada a l’escola, tot ha représ la normalitat als pobles valencians de l'interior que a poc a poc estan tornant a la rutina. Els carrers i els comerços estan ara més buits que en setmanes anteriors. I és que l'estiu ha sigut més mogut del normal en els xicotets municipis d'interior que han registrat un augment considerable de turistes i estiuejants, que han optat pel turisme de proximitat, en nuclis de població reduïts, fugint així de les aglomeracions que suposen les grans ciutats.

Aquest és el cas de Jérica, un municipi de poc més de 1.500 habitants situat en el cor de l'Alt Palància, on aquest estiu s'ha vist més gent. De fet, Jérica rep cada estiu la visita de veïns de la província de València que tenen la seua segona residència en aquest municipi castellonenc. Però, com han comentat veïns i comerciants del lloc, enguany han passat més temps a Jérica respecte a anys anteriors quan aprofitaven les vacances per a viatjar. Tot això, suposa un benefici econòmic destacable per als comerços i locals del municipi.

En aquest sentit, Elena Dobrita, del Bar Plaza Tino, assegura que malgrat tot el negatiu que suposa una pandèmia, “econòmicament ha sigut un any bo perquè la gent ha tornat amb ganes de viure”. De fet, “hem tingut més treball i més gent, sobretot els caps de setmana”. Comparant el mes d'agost de 2020 amb el mateix mes de l'any anterior, Elena Dobrita, apunta que “en 2019, va ser millor la segona quinzena d'agost. I en aquest any, tot el mes d'agost ha sigut bo”.

Maribel Pérez, de l'administració de loteria de Jérica, assenyala que “hi ha hagut més gent però no han pujat les vendes”. La lotera considera que la gent ha jugat més però menys diners perquè amb la crisi actual, per a moltes famílies, la situació no és tan pròspera.

Per part seua, Consuelo Ibáñez de la carnisseria R. Gallego, explica que “hem notat més gent, però diferent, que han vingut a passar el dia” i encara que “les vendes han anat més o menys igual que en altres anys, encara que sí que s'ha notat més els caps de setmana”. Amb la volta a la rutina, “vénen a comprar els de sempre encara que les persones majors segueixen amb por i fan les comandes per telèfon i els seus familiars s'encarreguen de portar-los la compra a casa”.

Que un municipi reba més gent suposa un esforç extra per a l'Ajuntament de Jérica que ha intensificat la neteja i la desinfecció dels espais públics. El seu alcalde, Jorge Peiró, assenyala que “dimarts i divendres, el regidor de Serveis Generals i la brigada municipal s'encarreguen de desinfectar el poble”. No obstant això, “estem molestos perquè la Direcció General d'Emergències de la Generalitat Valenciana no ens ha deixat ampliar la plantilla de la Policia Local durant els mesos d'estiu que és quanta més gent tenim a Jérica i, més enguany, amb una situació excepcional com la pandèmia del covid”.

Pujar