elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Plana es connecta amb Àfrica: el Millars se suma a un ambiciós projecte europeu per a salvar l'ocell més amenaçat del continent

La Plana es connecta amb Àfrica: el Millars se suma a un ambiciós projecte europeu per a salvar l'ocell més amenaçat del continent
  • Borriana, Vila-real i Almassora impulsen la protecció de l'au més amenaçada d'Europa des del Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars activa la seua participació en el projecte europeu Life AWoM, impulsat per la Fundació Global Nature, per a la preservació de la xitxarra d'aigua (Acrocephalus paludicola) al llarg de la seua ruta migratòria, des del Senegal fins a Europa Central. La Junta del Govern, presidida per l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, va acordar en la seua última reunió l'aportació de prop de 100.000 euros en tres anualitats. En concret, des de 2025 i fins a 2027, el Consorci destinarà una quota anual de 32.949 euros a aquest ambiciós projecte.

El Life AWoM ("Aquatic Warblers on the Move") és una iniciativa internacional per a la restauració i protecció dels aiguamolls clau per a aquesta xicoteta au passeriforme, la xitxarra d'aigua, considerada la més amenaçada d'Europa continental. La seua migració, de més de 6.000 quilòmetres entre Europa i Àfrica, depén de l'existència d'espais naturals ben conservats on detindre's per a descansar i alimentar-se.

“La participació en LIFE AWoM marca un punt d'inflexió per al Consorci Riu Millars, ja que obri la porta a la col·laboració activa en projectes europeus de conservació de la biodiversitat. El finançament europeu és una oportunitat que no podem desaprofitar, amb un objectiu fonamental: preservar aquest pulmó verd de la Plana que és la desembocadura del Millars, un paratge de riquesa excepcional que hem de protegir i potenciar”, ha destacat el president del Consorci i alcalde de Burriana, Jorge Monferrer.

La xitxarra d'aigua utilitza diversos aiguamolls de la península ibèrica com a zones de parada imprescindible en la seua migració. Entre ells, enclavaments del litoral mediterrani com la Desembocadura del Riu Millars són fonamentals per a l'èxit d'aquesta travessia. Per això, el projecte contempla accions de seguiment, restauració i millora de l'hàbitat, que en el cas del Consorci es concretaran en estudis, millores ambientals i participació en les campanyes d'anellament i monitoratge científic.

La participació del Consorci en aquest projecte europeu respon també a una visió estratègica per a integrar les accions de conservació en el marc de les polítiques europees de protecció de la biodiversitat, l'adaptació al canvi climàtic i la restauració ecològica. Aquesta implicació reforça la projecció del paisatge protegit com a espai clau per a la biodiversitat i parada de les grans rutes migratòries internacionals.

Al costat de l'acció directa ambiental, el Consorci Riu Millars ha apostat també per dotar-lo d'un vessant didàctic i de sensibilització. D'aquesta manera, la Fundació Global Nature i el projecte Life AWoM han format part de les recents IX Jornades del paisatge protegit del riu Millars, portant fins als escolars de Burriana, Vila-real i Almassora les accions de conservació de flora i fauna que es desenvolupen en l'entorn natural.

El LIFE AWoM, recolzat per l'instrument financer LIFE de la Unió Europea, compta amb la participació d'entitats d'Espanya, França, Portugal, Bèlgica i el Senegal. A Espanya, està coordinat per la Fundació Global Nature i participen altres institucions com l'Estació Biològica de Doñana, l'Institut Català d'Ornitologia o la Fundació Migres, al costat administracions autonòmiques i locals.

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars està format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, a més de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

Pujar