elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pedro Príncipe: «La ciència en obert és beneficiosa per impulsar el progrés social»

Pedro Príncipe: «La ciència en obert és beneficiosa per impulsar el progrés social»
    MÉS FOTOS
    Pedro Príncipe: «La ciència en obert és beneficiosa per impulsar el progrés social» - (foto 2)
    Pedro Príncipe: «La ciència en obert és beneficiosa per impulsar el progrés social» - (foto 3)

    El coordinador de l'Oficina de Projectes de Ciència Oberta de la Universidade do Minho a Portugal i director dels serveis de Documentació, Pedro Miguel Oliveira Bento Príncipe, ha assegurat que la ciència en obert «és beneficiosa per impulsar el progrés social» perquè no només serveix per validar els resultats de les investigacions, sinó també per combatre el frau que hi ha en la investigació i millorar la reproductibilitat, un dels pilars del mètode científic que permet reproduir o replicar els resultats, i obtenir «nova ciència».

    Príncipe ha impartit la conferència «La Ciencia Abierta en la práctica: infraestructuras y políticas en Europa, servicios y herramientas para investigadores» dins del programa de Formació Transversal de l'Escola de Doctorat, dirigida principalment a l'estudiantat doctorand, organitzada per la Biblioteca i l'Escola de Doctorat de l'UJI. L'Investigador, qui treballa com a suport and training management en el projecte OpenAIRE2020, ha explicat a l'alumnat com trobar revistes científiques d'accés obert adequades a la seua disciplina, així com trobar un repositori adequat a les seues publicacions.

    L'investigador ha assegurat que el moviment «open science» està en ple creixement i que Espanya i Portugal són dos bons exemples de bones pràctiques, citant el repositori de la Universidade do Minho i el de la universitat pública de Castelló. A més a més, ha indicat que és una realitat que la Unió Europea treballa en aquesta línia, a la qual també s'estan sumant altres institucions europees.

    Príncipe ha incidit durant la conferència als joves investigadors i investigadores en la necessitat de plantejar un pla de gestió de les dades de la investigació, que també són matèria interessant per la recerca, però amb les quals cal tenir més cura (propietat intel·lectual, qüestions ètiques, confidencialitat, etcètera). Per últim, ha parlat de les eines que es poden trobar en el projecte OpenAIRE2020, un repositori de publicacions, dades o software, inclòs del The European Open Science Cloud (EOSC), un portal que inclou diferents eines vinculades a la gestió de dades, la seguretat o l'emmagatzematge.

    Pujar