elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Docents, cooperants i empresaris asseguren que cal seguir treballant en la formació integral dels professionals en enginyeria

Docents, cooperants i empresaris asseguren que cal seguir treballant en la formació integral dels professionals en enginyeria
    MÉS FOTOS
    Docents, cooperants i empresaris asseguren que cal seguir treballant en la formació integral dels professionals en enginyeria - (foto 2)

    La conclusió més rellevant de la I Conferència Internacional sobre Educació en Enginyeria per al segle XXI ha estat la necessitat de seguir treballant en la formació integral de professionals de l'enginyeria, perquè puguen comprometre's amb la realitat del seu temps. Les sessions han evidenciat l'oportunitat que ha suposat aquesta trobada com a iniciativa de formació del professorat, en oferir-se un fòrum plural i obert en el qual debatre i intercanviar idees i experiències sobre el quin, el quan, el com i el perquè del nou paradigma sobre el qual han de pivotar els estudis d'enginyeria al segle XXI.

    Durant les sessions més de 60 professors i professores d'universitats nacionals i estrangeres, cooperants d'ONGs i representants d'empreses implicades amb la sostenibilitat global han presentat les seues propostes. Així mateix, ha participat estudiantat que ha treballat en projectes relacionats amb alguna de les temàtiques, aportant les seues experiències. En els tallers s'ha discutit sobre les noves competències amb les quals la universitat ha de dotar a l'alumnat en compliment del seu compromís amb la Responsabilitat Social Universitària i amb la sostenibilitat i les diferents pedagogies amb les quals els docents poden treballar amb el estudiantat.

    La conferència ha estat coorganitzada per la Universitat Jaume I a través del Seminari Permanent d'Innovació Educativa en Enginyeria i Responsabilitat Social i la Universitat del País Basc-Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) a través de l'Oficina de Sostenibilitat. L'acte inaugural va comptar amb la participació d'Isabel García Esquerre Vicerectora d'Estudis, Joaquin Gual Arnau, director de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Luis Cabedo Mas i Teresa Guraya Díez, professorat en l'UJI i la UPV/EHU respectivament i organitzadors de la trobada.

    La conferència ha comptat amb cinc sessions paral·leles dedicades a diferents temàtiques: aprenentatge servei i compromís social en l'enginyeria; enginyeria i gènere, enginyeria i cooperació al desenvolupament; sostenibilitat mediambiental i responsabilitat social corporativa de les empreses. Les conferències convidades en cada sessió van ser impartides per referents nacionals i internacionals de cada temàtica, com Susan Nesbit (Universitat de Bristish Columbia), Nuria Salán (Universitat Politècnica de Catalunya), Carola Calabuig (Universitat Politècnica de València), Rodrigo Moreno (Universitat de Gävle) i José Juan Caballero (exdirectiu de multinacional Bekaert, Coach i professor de la Universitat de Burgos).

    Pujar