elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Félix Muñoz: «Els consumidors ara són més imprevisibles»

Félix Muñoz: «Els consumidors ara són més imprevisibles»
    MÉS FOTOS
    Félix Muñoz: «Els consumidors ara són més imprevisibles» - (foto 2)

    Félix Muñoz, professional de la comunicació i el màrqueting amb més de 25 anys d'experiència en la gestió de marques com Coca-cola, Movistar o Cepsa, ha sigut l'encarregat d'obrir el XVIII Fòrum de recerca en comunicació «La nova comunicació: realitat, noció i acció», que se celebra avui i demà a la Universitat Jaume I.

    Muñoz ha destacat el gran canvi que han patit els processos de comunicació degut, principalment, a la transformació de la tecnologia i també dels negocis i mercats. No obstant açò, també ha assenyalat que hi ha mecanismes del passat que segueixen tenint validesa encara que siga necessari gestionar-los de forma diferent. Com a exemple, ha assenyalat que el que més influeix en una persona perquè compre un producte segueix sent la confiança solament que aqueix «boca a boca» d'abans s'ha digitalitzat i arriba al consumidor a través de milers de persones per les xarxes socials i aplicacions.

    En aquest sentit, ha apuntat que abans era més fàcil «caçar» als consumidors perquè ara són més imprevisibles i tenen més capacitat de protecció dins de la massa. Malgrat aquests canvis en les formes de comunicació, Muñoz ha destacat que «les xarxes ens han donat un avantatge, la capacitat de conèixer amb major profunditat a cada persona perquè declarem el que fem i el que ens agrada o no ens agrada tot el temps».

    En aquesta línia, Muñoz ha explicat que la tecnologia i la societat evolucionen a una velocitat similar però les empreses no van tan de pressa pel que els professionals corren el perill de quedar obsolets. «L'experiència ja no és suficient, l'important és la capacitat d'adaptació i l'actitud enfront d'aquests canvis per a traure'ls partit», ha afirmat.

    Així, ha assenyalat que el problema de les grans empreses que vénen del segle XX és que la tecnologia genera dades però es gestionen des de llocs diferents perquè tenen una visió jeràrquica i de departaments aïllats. Sobre aquest tema, ha afirmat que «la resposta des de la comunicació passa per adoptar noves formes més col·laboratives en les quals, en lloc de tenir dispersa la informació, les dades estiguen en un lloc únic. La tecnologia ha d'estar integrada perquè tots puguen disposar de les eines però de forma ordenada i connectada. Aquest coneixement és el que ens va a permetre interactuar millor amb el client».

    Finalment, ha instat l’estudiantat i els futurs professionals de la comunicació a formar-se contínuament i aprofitar els avantatges d'accessibilitat infinita a la informació i gratuïtat que ofereix la tecnologia. «L'actitud que tingueu per a créixer professionalment és la que va a marcar la diferència, heu de gestionar la vostra pròpia marca personal», ha apuntat.

    El Fòrum està organitzat per l'associació Fòrum per al Coneixement i la Recerca de la Comunicació i el Departament de Ciències de la Comunicació de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I.

     

     

     

     

    Pujar