elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mireia Mollà visita l'UJI per a conéixer l'evolució d'una eina de vigilància epidemiològica a través de les aigües residuals

Mireia Mollà visita l'UJI per a conéixer l'evolució d'una eina de vigilància epidemiològica a través de les aigües residuals
  • L'objectiu del projecte és extreure, a partir de les dades obtingudes sobre les restes del virus en aigües residuals, indicadors homogenis i correctament avalats que donen validesa a aquesta metodologia d'alerta primerenca

La conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) avancen en la metodologia de detecció del virus SARS-CoV-2, a través d'un conveni de col·laboració que té per objecte establir les bases per a utilitzar l'anàlisi de les aigües residuals com a eina de vigilància epidemiològica.

La consellera Mireia Mollà ha participat en la visita per a conéixer els primers resultats de l'informe "Seguiment de la pandèmia COVID-19 mitjançant anàlisi de les aigües residuals; estudi pilot en municipis de Castelló (Covid-Wastewater)".

La investigació es desenvolupa en sis municipis de la província de Castelló a partir de la combinació de la informació demogràfica, epidemiològica i ambiental de les localitats amb els resultats de la presa de mostres de les diferents estacions depuradores.

Mollà ha assenyalat que l'objectiu del projecte és extreure, a partir de les dades obtingudes sobre les restes del virus en aigües residuals, "indicadors homogenis i correctament avalats que donen validesa a aquesta metodologia d'alerta primerenca amb la finalitat d'activar protocols d'actuació i de prevenció".

No obstant això la consellera ha volgut matisar que "es tracta d'un instrument embrionari" malgrat que a mig termini pot convertir-se en un mètode eficaç de seguiment i per això ha defensat "l'impuls a la investigació i els projectes de ciència aplicada" com el que contempla aquest conveni que compta amb una dotació de la Conselleria de 50.000 euros per a 2020.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha subratllat que la crisi sanitària "ha evidenciat la necessitat d'intensificar l'aposta per la ciència i els recursos en R+D+i, davant el paper clau de la ciència per a millorar la qualitat de vida de les persones".

El projecte universitari pren dues mostres setmanals en les aigües residuals de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Castelló, sobre les quals aplica metodologia de detecció per PCR del material genètic.

Mireia Mollà ha apuntat que la validació d'aquest sistema de detecció de possibles brots de coronavirus a través de les aigües residuals de determinats barris, municipis o zones específiques, "podrà conduir en el futur a adoptar mesures addicionals de prevenció".

Contaminants emergents

La consellera d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica també ha pogut conéixer els detalls de la recerca que està desenvolupant l'UJI, a través de l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües, amb el suport de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya i el finançament de la direcció general de l'Aigua, en la qual s'analitza la presència de contaminants emergents en la meitat meridional de l'aqüífer de la Plana de Castelló i estableix protocols que puguen ser aplicats de manera universal.

Els contaminants emergents són residus que s'escapen dels tractaments convencionals de depuració i que estan associats a pràctiques domèstiques com ara la neteja personal o l'ús de medicaments.

Mireia Mollà ha assenyalat la necessitat "d'aprofundir en el coneixement sobre la incidència d'aquests contaminants en el medi ambient i l'efecte que puguen arribar a tenir sobre els ecosistemes i la salut".

Pujar