15 de desembre de 2019 15/12/19

Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos”

Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos” - (foto 2)
  Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos” - (foto 3)
  Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos” - (foto 4)
  Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos” - (foto 5)
  Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos” - (foto 6)

  El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel director general d’Esport, Josep Miquel Moya, ha visitat Argelita i Montanejos per a conéixer diferents millores realitzades a les dues poblacions en matèria patrimonial i d’infraestructures esportives.

  El conseller Marzà ha volgut explicar que “estem executant un pla de xoc per acabar amb el desequilibri interior-litoral a les comarques de Castelló, i d’aquestes respecte a la resta del territori valencià en matèria d’instal·lacions esportives”.

  En aquest sentit, Esport de la Generalitat ha incrementat any rere any les ajudes als municipis per a afavorir l’impuls de la millora d’infraestructures a les localitats de l’interior “que es mereixen tindre instal·lacions esportives en condicions com qualsevol altra població, estiga on estiga”, ha indicat Vicent Marzà, i ha destacat: “Aquesta és una mesura més per a revitalitzar els municipis de l’interior de Castelló amb la nostra voluntat ferma de crear les condicions necessàries perquè la gent tinga bons serveis públics. Són accions de xoc contra el despoblament, igual que altres que hem impulsat en altres terrenys com l’educatiu, per a garantir que no es tanquen les escoles, o el terreny cultural, per a preservar el ric patrimoni que tenim en poblacions de l’interior de Castelló”.

  Marzà i Moya han estat acompanyats per l’alcalde d’Argelita, Aitor Balfagón; la primera tinent d’alcalde, Empar Carceller, i el regidor de Cultura de la corporació, Amadeo Llach, per veure l’edifici multifuncional esportiu, que s’ha millorat amb actuacions com la climatització de l’espai amb una subvenció d’Esport de la Generalitat de la convocatòria de 2018, que ha sigut de 26.888 euros. 

  El responsable de Cultura i Esport de la Generalitat ha conegut també de primera mà la rehabilitació que s’ha realitzat de la torre redona del palau Zayd-Abu-Zayd d’Argelita. Cultura de la Generalitat va concedir una ajuda de 39.165 euros per a preservar aquesta torre del segle XIII d’origen islàmic, de forma cilíndrica i dues altures coronades amb merlets.

  A més, l’Ajuntament d’Argelita ha presentat per a les ajudes de 2019 un projecte per a rehabilitar l’antic palau de Zayd-Abu-Zayd, que es troba al costat de la torre redona. Aquest palau va ser l’última residència del rei musulmà de València.

  Segons afirma Marzà, “fa ja quatre anys que estem executant un pla per a preservar el ric patrimoni cultural valencià, que en molts casos es troba en poblacions de l’interior”, i ha continuat dient que “amb actuacions com aquesta fem un treball conjunt amb els municipis per a recuperar la seua història i els seus monuments, alhora que afavorim que la seua oferta cultural siga un motiu més per potenciar que la ciutadania conega aquests pobles i el seu entorn”.

  Posteriorment, el conseller Marzà i el director general Josep Miquel Moya han visitat el frontó de Montanejos amb l’alcalde del municipi, Miguel Sandalinas, i el regidor d’Esport, Jorge Soler.

  Els responsables municipals han explicat quina serà l’actuació que es farà gràcies a les ajudes d’Esport de la Generalitat, que han sigut 98.965 euros, per a la millora d’instal·lacions esportives al seu municipi.

  Les obres se centraran en una coberta per al frontó per tal que el veïnat del municipi puga practicar esport en un espai protegit de les inclemències del temps i de l’assolellament excessiu durant l’estiu.

  Cal recordar que en 2019 Esport de la Generalitat ha destinat ajudes per un total de 4 milions d’euros perquè els municipis milloren, amplien i reparen les seues instal·lacions esportives, la qual cosa suposa un increment d’un 63 % respecte a la inversió de la convocatòria anterior.

  ocultar
  Marzà: “Treballem per garantir bones instal·lacions esportives i per preservar el patrimoni cultural de poblacions com Argelita i Montanejos”
  Pujar