elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI reprèn Imaginària 2020 amb una programació de 25 mostres fotogràfiques i diverses activitats

L’UJI reprèn Imaginària 2020 amb una programació de 25 mostres fotogràfiques i diverses activitats
  • El festival tindrà lloc del 18 de setembre al 6 de novembre a Castelló de la Plana i vuit localitats més

La 17a edició del festival de fotografia Imaginària 2020, organitzat per la Universitat Jaume I en el marc del programa UJI-encultura, s’inicia aquest mes de setembre després d’haver sigut ajornat a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.

Imaginària compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut València de Cultura, entre altres entitats.

El festival, que tindrà lloc del 18 de setembre al 6 de novembre, presenta una completa programació de 25 exposicions fotogràfiques i més de 20 activitats que es realitzaran a Castelló de la Plana, i vuit localitats més: Almenara, Benicàssim, Morella, Sagunt, Sogorb, Vilafranca, Vistabella del Maestrat i Viver.

En la present edició es podran trobar projectes fotogràfics que apropen al testimoniatge de la Guerra Civil espanyola, el que va suposar el règim nazi o els canvis de la societat amb la transició a la democràcia com ara les mostres Mauthausen. Memòria gràfica, del fons del Museu d’Història de Catalunya; Holocausto, arquitectura del desastre, de Nacho Canos; Taro y Capa en el Frente de Málaga, produïda per l’Asociación 14 de abril para la recuperación de la memoria històrica en la Costa de Granada; o César Lucas. Retratos documentales. España 1960s-1980s.

La mirada del fotoperiodista i la seua labor de relatar de manera crítica estarà present a Imaginària amb autors com ara José Luis Carrillo, amb Los hijos del ciervo; Vórtice Photo, amb Ellas toman la palabra; Paco Moltó, amb la mostra Las arenas. Años 80. Fotografías inéditas, o Pep Iglesias, amb Anacronismes 1978-2009. Així mateix, la fotografia d’autor també tindrà cabuda al festival amb treballs de David Salcedo en El hermoso vuelo de la moneda; Gracia Barrué, amb la seua reflexió sobre l’espiritualitat a Monasterio; Esther Pegueroles, que aborda el món del teatre en A la fila 7; Hugo Martínez-Tormo, amb la mostra sobre el medi ambient La deriva de un gesto post-romántico (projecte seleccionat dins la convocatòria Escletxes de producció i suport a la investigació del Consorci de Museus) o Alex Francés, i els seus retrats Madres e hijas.

D’altra banda, es comptarà amb les propostes Atlas fotográfico da cidade de São Paulo, de Tuca Vieira; SuburbiaDOR, de Eduardo Valderrey, i Random city, de Leticia Lampert, totes elles centrades en la reflexió sobre el paisatge i l’entorn urbà.

La fotografia creativa i les instal·lacions arribaran al festival de la mà de Maya-Marja Jankovic, amb el projecte multimèdia Sin conservantes ni colorantes sobre la situació política actual d’Espanya; Robert Lengua, que aborda la instantaneïtat de les comunicacions actuals en Lugares vividos; Gilberto Membrado, amb la mostra de fotografia nocturna Fer de la nit, dia; la col·laboració artística Eva de Pilar, que en Mar náufrago crea paisatges marins amb materials plàstics, o la denúncia social amb compromís feminista de Julia Galán en Adiestrada. Ensayo para decir sí o no.

Finalment, els fotògrafs i fotògrafes aficionades també estaran presents gràcies a les mostres col·lectives de diferents agrupacions fotogràfiques de la província de Castelló.

ACTIVITATS I JORNADES D’IMATGE

Imaginària 2020 completa la seua programació expositiva amb diverses activitats que inclouen presentacions d’algunes de les mostres, visites guiades i una nova sessió de Photobook Club Castelló.

Entre les activitats destaca la presentació i col·loqui del documental Hasta pronto hermanos. Las brigadas Internacionales en La Desbandá el 18 de setembre al Museu de Belles Arts de Castelló, o la presentació de l’exposició de César Lucas, a càrrec de Mónica Carabias, i la presentació de les residències artístiques CO_NET_art el 19 de setembre al Menador espai cultural.

En aquesta edició, també estaran emmarcades en el festival les Jornades d’Imatge que se centraran en el tema «Crisi i cultura». Les jornades tindran lloc el 23 i 24 d’octubre i comptaran amb la presència de la lletrada Marta C. Dehesa, que abordarà els drets del creatiu; Raúl Albelado, director de projectes europeus de l’Econcult, qui analitzarà l’impacte de la COVID-19 sobre les organitzacions culturals; l’agència i productora OAK Stories, que parlarà sobre urbanització, canvi climàtic i inestabilitat política, i els col·lectius Sossector gràfic, Foc, Pandèmia futur en construcció, La Otra C i CO_NET_art, que explicaran la seua experiència.

A causa de l’especial situació sanitària, totes les activitats del festival tenen un aforament reduït i requeriran inscripció prèvia a través de la web https://www.imaginaria.uji.es/.

El Festival Imaginària va iniciar la seua marxa l’any 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d’Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals.

Pujar