elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'UJI aborda a través del projecte SILIFE millorar la seguretat laboral davant la Sílice Cristal·lina Respirable

    La Fundació Universitat-Empresa de la Universitat Jaume I de Castelló (FUE-UJI) acollirà el pròxim 17 de setembre de 2019 en horari de 9 a 17.30 hores una jornada internacional dedicada a abordar les solucions davant la problemàtica derivada de l'exposició a la Sílice Cristal·lina Respirable, a través de les recerques dutes a terme en el projecte «SILIFE: production of quartz powders with reduced crystalline silica» coordinat per la Universitat Jaume I de Castelló i desenvolupat en l'Institut de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino (ITC).

    En aquest esdeveniment internacional participaran representants de diferents universitats i organismes internacionals, abordant diferents aspectes tècnics, jurídics, patològics, legals, etc., sobre aquesta problemàtica. Per exemple, des de la Universitat de Torí s'explicarà l'«Enigma de la perillositat de la sílice. El complex camí per a aclarir per què i quan la sílice es converteix en un agent tòxic». L'aportació de la Universitat Catòlica de Lovaina exposarà els «Models de patogénesis de la sílice», mentre que un representant del Fraunhofer ITEM explicarà les «Evidències toxicològiques de la Sílice Cristal·lina Respirable».

    Posteriorment s'analitzarà el marc legal en el qual entren en joc tots aquests aspectes, pel que participarà una persona representant de la Direcció General d'Ocupació, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea a fi d'aclarir les implicacions de la legislació europea. A més, una altra persona experta i membre del Comitè tècnic de NEPSI, sigles en anglès de la Xarxa Europea de la Sílice, analitzarà les accions desenvolupades per aquest organisme, inclosa el seu Guia de Bones Pràctiques, mentre que la signatura STAUB Enginyeria il·lustrarà també els aspectes legals amb l'«Aplicació pràctica de la legislació sobre SCR».

    La sessió es reprendrà a la tarda amb les «solucions industrials» generades a partir del projecte SILIFE, l'investigador principal del qual és el catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló, coordinador del projecte, Eliseo Monfort, i on intervindran tots els membres del consorci europeu que han treballat en ell, com el Centre Ceràmic de Bolonya (CCB), el Fraunhofer ITEM, BCR Labs, Bulk Càrrec Logistics, Esmalglass-Ítaca, Foses Fumbarri, Elastomers, Mapei i la Plataforma Espanyola de Seguretat Industrial (PESI), finalment es comentaran les conclusions en un fòrum-debat conduït pel professor Monfort.

    El projecte SILIFE, coordinat per la Universitat Jaume I i desenvolupat en l'Institut de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino, compta amb el finançament del programa europeu LIFE (REF: LIFE14 ENV/ÉS/000238). 

    Pujar