elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI aborda la problemàtica de la violència obstètrica en un seminari dirigit als professionals de la salut

    Desirée Mena Tudela, professora del Grau d'Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI, organitza, en col·laboració amb l'associació El Parto es Nuestro, el Seminari sobre Violència Obstètrica, punt d'inflexió entre professionals de la salut. Es tracta d'una iniciativa oberta a la societat en general que té com a objectiu donar visibilitat a la violència obstètrica, la violència contra les dones, tipificada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i considerada delicte en alguns països, que s'exerceix en el context sanitari i afecta els cossos i processos sexuals i reproductius (especialment, l'embaràs, part, postpart i lactància) de les usuàries del sistema de salut i dels seus fills i filles. És un greu problema no sols de salut pública, sinó també de drets humans, que es manifesta en un tracte deshumanitzat i irrespectuós, la medicalització injustificada i la assimilació a patologies de processos que són completament naturals.

    El seminari constarà de dues parts, tindrà lloc a la Facultat de Ciències de la Salut i està obert a la societat en general. En primer lloc, el dia 7 de març a les 16.30 h, l'actriu Conchi del Olmo representarà l'obra teatral El útero nimio. En aquest monòleg es van desgranant i exposant els processos vexatoris als quals són sotmeses moltes dones en els seus parts; vexacions que en una àmplia majoria són violència directa, tant física com psicològica. A continuació, s'obrirà un debat conduït per Lorena Moncholí, advocada especialitzada en dret sanitari, part i naixement, família, maternitat i infància.

    La segona part del seminari tindrà lloc el 12 de març a les 10.30 h i constarà d'una taula redona sobre la violència obstètrica en la qual intervindran professionals amb perfils relacionats amb l'àmbit de la salut i la psicologia perinatal. També s'ha convidat mares que formen part de l'associació El Parto es Nuestro, que pretén millorar les condicions de l'atenció en el context sanitari, a explicar les seues experiències. A Castelló hi ha un grup local d'aquesta associació que realitza reunions obertes on es comparteix informació sobre l'atenció perinatal i s'ofereix suport emocional.

    La participació en el seminari es reconeixerà amb un certificat d'assistència.

    Pujar