30 de març de 2020 30/3/20

L'acte de clausura del I Curs d'especialització en Turisme Gastronòmic serveix per a reivindicar el paper de la gastronomia en el sector turístic valencià

L'acte de clausura del I Curs d'especialització en Turisme Gastronòmic serveix per a reivindicar el paper de la gastronomia en el sector turístic valencià - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L'acte de clausura del I Curs d'especialització en Turisme Gastronòmic serveix per a reivindicar el paper de la gastronomia en el sector turístic valencià - (foto 2)
  L'acte de clausura del I Curs d'especialització en Turisme Gastronòmic serveix per a reivindicar el paper de la gastronomia en el sector turístic valencià - (foto 3)

  El Centre de Turisme de Castelló ha acollit la clausura del I Curs d'especialització en Turisme Gastronòmic i Cultura Culinària de la Comunitat Valenciana de «L'Exquisit mediterrani» promogut per la xarxa valenciana de Centres de Turisme, que ha comptat amb la col·laboració dels universitats de València, Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló, amb el propòsit d'impulsar la formació especialitzada en gastronomia com a element estratègic del turisme valencià.

  L'acte ha comptat amb la presència d'autoritats del sector, professorat del curs, alumnat graduat del mateix i personalitats públiques. El secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer, i la vicerectora d'Estudis i Docència de l'UJI, Isabel García Izquierdo, han estat els encarregats de clausurar el curs, acompanyats Virginia Martí, diputada provincial en el Patronat de Turisme d'i el personal organitzador.

  La vicerectora d'Estudis i Docència ha estat la primera a intervenir, felicitant l'alumnat i recordant la rellevància d'un curs que «contribueix a l'excel·lència professional d'un sector tan estratègic com fonamental en l'economia valenciana com és el turístic». García Izquierdo ha asseverat que gràcies a aquesta iniciativa és formen professionals amb visió multidisciplinària i un ampli coneixement de totes els àrees relacionades amb la gastronomia de la regió valenciana i amb l'activitat del producte autòcton.

  «Hem de continuar potenciant la línia d'actuació que ens permet millorar la qualitat de la nostra oferta turística. Qualsevol tipus de proposta i iniciativa que vagi en aquest sentit, com aquest curs, comptarà amb la col·laboració de l'UJI ja que la seua missió com a universitat pública no és una altra que servir a la societat i al seu entorn», ha afegit la vicerectora.

  Per part seua, el secretari autonòmic de Turisme, ha subratllat que, malgrat la «convicció total dels qui sentim el valor de la gastronomia», en alguns sectors econòmics, institucions públiques, societat i poder polític «encara queda molt per fer perquè és consideri el gran paper que juga el turisme, l'hostaleria i la gastronomia». En aquest sentit, ha indicat que: «pot ser que hi hagi molts reptes, però hem de continuar formant als persones i dignificant-els. La formació específica és la gran esperança i calç implantar-la quan abans millor en els professionals del sector».

  «La gastronomia no és un ofici qualsevol. Contribueix a la vertebració del territori i al capital, al PIB i a l'economia del sector», ha declarat Colomer, remarcant la diferència amb altres sectors que «només» ofereixen valor econòmic, mentre que la gastronomia «fa possible que la felicitat desembarqui en la vida dels altres i això és sagrat. No hi ha un altre sector capaç de fer-el». Per a aconseguir-ho, ha assegurat, és «imprescindible» comptar amb uns professionals formats, «amb gran coneixement de la cuina i del producte autòcton i, sobretot, que estimin el seu treball».

  Després del lliurament de diplomes, la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, ha felicitat els 30 alumnes i alumnes que han finalitzat la formació donant-els els gràcies «per creure en el gran potencial de la nostra gastronomia com a senyal d'identitat de la nostra terra». Martí ha recordat el seu pas per l'UJI com a estudiant de la diplomatura de Turisme, ha assegurat que la gastronomia juga un paper clau en el futur de la societat i el sector turístic i ha explicat que «la millor manera de viatjar i d'experimentar la identitat i la història d'una destinació és a través del paladar».

  Pujar