elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Martí i els agents socials de Castelló consideren imprescindible la implicació de la Unió Europea en la superació de la crisi del COVID-19

José Martí i els agents socials de Castelló consideren imprescindible la implicació de la Unió Europea en la superació de la crisi del COVID-19
  • El president coincideix amb els representants dels sectors productius en la necessitat d'injectar liquiditat a les empreses i d'adoptar mesures de suport a les pimes

El president de la Diputació, José Martí, comparteix la preocupació dels principals agents socials de la província per les conseqüències econòmiques i laborals que es deriven de la declaració de l'Estat d'Alarma. Així ho ha fet constar en el transcurs de les converses telefòniques que ha mantingut amb representants empresarials i sindicals, als quals ha transmés la voluntat de la institució d'involucrar-se en l'adopció de mesures que ajuden a superar aquesta crisi al costat de l'administració central, el govern autonòmic i els ajuntaments. També ha reclamat la implicació de la Unió Europea posant de manifest que «aquest és el moment d'Europa, que té l'obligació, com deia Ortega y Gasset, d'estar a l'altura de les circumstàncies, és imprescindible; la UE no es pot permetre el luxe de tornar a reincidir en el austericidi i els errors que es van cometre durant la dècada passada».

Malgrat la gravetat de la situació, el president valora molt positivament «l'esperit de lluita i la proactivitat que ha trobat entre els responsables dels principals sectors productius provincials per a fer front als temps difícils que ens esperen». Els agents socials han mostrat la seua disposició a realitzar propostes i suggeriments «perquè les mesures postcovid que adopte la Diputació tinguen la màxima eficàcia».

Martí ha destacat que «ens enfrontem a una crisi que està assotant de manera molt especial al petit i mitjà comerç» i que «en una situació així, les pimes necessiten del suport de les administracions».

Respecte al sector ceràmic ha posat de manifest que la demanda ha patit un descens del 82% en el mercat nacional i del 62% en l'internacional.  En aquest context, «els dos grans objectius són l'existència de liquiditat i que la demanda dels Estats Units no es retraga». El president comparteix que «cal treballar per a trobar noves solucions que insuflen liquiditat al sector perquè els 20.000 milions d'avals de l'ICO habilitats en un primer moment pel Govern d'Espanya han sigut copats per les grans empreses del país».

La falta de liquiditat també afecta al sector turístic en el qual predominen les empreses familiars. Segons els seus responsables, és necessari que, d'acord amb Sanitat, la reobertura, sobretot a l'interior, es produïsca com més prompte millor per a minimitzar els efectes d'aquesta crisi que també està afectant les explotacions ramaderes rurals que proveeixen a restaurants».

Per part seua, els sindicats han mostrat la seua preocupació per la incidència que l'alerta sanitària tindrà sobre l'ocupació recordant que els ERTOS no estan dissenyats per a generar nous aturats sinó per a mantindre a futur els llocs de treball.

José Martí ha parlat telefònicament amb la presidenta de la Cambra de Comerç, Lola Guillamón; el president de l'Associació de Fregides i Esmalts i del ITC, Joaquín Font de Mora; el secretari general de Ascer, Alberto Echevarría; el president de l'Associació d'Empresaris a Castelló (CEV), Sebastián Pla; el president de Altur, Alexis De Pablo; el president de Ashotur, Carlos Escorihuela; el secretari general d'UGT, Francisco Sacacia; el secretari general del CCOO, Albert Fernández; el secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, i el secretari general de FEPAC-ASAJA, José Vicente Guinot.

Pujar