elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jaime Pastor destaca la importància del Maig del 68 com a subsòl de nous moviments socials

Jaime Pastor destaca la importància del Maig del 68 com a subsòl de nous moviments socials
    MÉS FOTOS
    Jaime Pastor destaca la importància del Maig del 68 com a subsòl de nous moviments socials - (foto 2)
    Jaime Pastor destaca la importància del Maig del 68 com a subsòl de nous moviments socials - (foto 3)
    Jaime Pastor destaca la importància del Maig del 68 com a subsòl de nous moviments socials - (foto 4)
    Jaime Pastor destaca la importància del Maig del 68 com a subsòl de nous moviments socials - (foto 5)

    L'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano ha celebrat el seu XXII Congrés Internacional dedicat enguany al Maig del 68, amb motiu del 50 aniversari d'aquest fet històric. Jaime Pastor, professor de Ciència Política de la UNED, ha oferit la conferència inaugural en la qual ha destacat que el Maig del 68 va ser un moviment a escala global que va servir de subsòl per a nous moviments socials.

    Pastor ha explicat que encara que l'epicentre d'aquest moment històric va ser França, el moviment es va contagiar pràcticament a tot el món, una revolta amb caràcter antiautoritari, anticapitalista i antiburocràtic que va ser fonamentalment estudiantil i de joves treballadors però en la qual també es van reconèixer altres col·lectius per tal de desafiar al poder.

    Així, ha assenyalat que en el 68 francès es va desenvolupar una crítica social, per tal de denunciar la desigualtat social, i una crítica artista, en referència a l'alienació de ser humà víctima del consumisme i d'altres formes d'opressió que impedeixen el lliure desenvolupament del ser.

    En aquest sentit, ha afirmat que el principal llegat del 68, a més del mèrit de l'esdeveniment com a tal, està en els nous moviments socials que va propiciar com ara el feminisme o l'ecologisme. Així mateix, ha fet una comparació amb el moviment 15M de 2011 assenyalant que la principal diferència és que els joves del 68 buscaven una connexió amb la història perquè encara tenien eixa memòria. A més, ha afegit que el 15M va ser més un moviment d'indignació front a una absència de futur mentre que el 68 tenia un caràcter més revolucionari per a anar més enllà de l'estat del benestar.

    D'altra banda, en el marc del congrés també s'ha realitzat una mostra de cartells originals del Maig francès que es pot visitar a la Sala de Graus II de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

    L'acte d'inauguració del congrés ha sigut a càrrec de la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Rosa Agost; la directora de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, Dora Sales; i les organitzadores del congrés, Patricia Badenes i Imilcy Balboa.

    Pujar