1 de desembre de 2020 1/12/20

La investigadora de l’UJI Azucena García Palacios es posiciona com la primera investigadora en l’àmbit nacional en l'àrea de Psicologia Aplicada

  • Quatre investigadores de les àrees de Psicologia i Química apareixen en la llista de les 428 científiques més importants que resideixen a Espanya

Quatre investigadores de la Universitat Jaume I de Castelló es troben en la llista de les 428 científiques més importants que resideixen a Espanya. El rànquing de les millors científiques en l’àmbit nacional elaborat pel Grup per a la Difusió de l'Índex h (DIH) és una classificació que relaciona el nombre d'articles d’una autora amb la quantitat de vegades que aquests han sigut citats i que permet mesurar la qualitat, l'excel·lència i l'impacte internacional en la recerca.

En el rànquing, realitzat a partir de la Web of Science ISI, s'han posicionat sis investigadores de Castelló i una de València, vinculades a la universitat pública, tres en l’àmbit de la Salut, en disciplines relacionades amb la Psicologia (Cristina Botella Arbona, Azucena García Palacios i Marisa Salanova Soria) i una en el camp de la Química (María Isabel Burguete Azcárate); així com tres de l’Institut d’Aqüicultura de Torre de la Sal a la Ribera de Cabanes, que pertany al Centre Superior d’Investigacions Científiques.

En l'àmbit de Ciències de la Salut, estan la investigadora i directora del LabPsiTec, Azucena García Palacios, qui amb un índex h de 27 i un Fh de 2,07 es posiciona com la primera investigadora en l’àmbit nacional en l'àrea de Psicologia Aplicada i la primera de la classificació general d’enguany; la catedràtica emèrita Cristina Botella, primera en l’àrea de Psicologia Clínica, amb un índex h de 35 i un Fh d'1,17; i la directora del Grup de Prevenció Psicosocial WONT, Marisa Salanova, dotzena entre les investigadores de Psicologia Multidisciplinària amb un índex h de 26 i un Fh d'1,08. En el camp de la Química Orgànica es troba María Isabel Burguete, del Grup de Química Sostenible i Química Supramolecular, que presenta un índex h de 41 i un Fh de 0,84.

La base de dades DIH conté actualment informació sobre 3.971 investigadors i investigadores que treballen a Espanya, dels quals 2.382 apareixen en els rànquings en 178 àrees d’investigació amb un valor mitjà dels seus índexs h de 40. L’autoria de l’estudi assenyala que s'han inclòs en el rànquing els investigadors de l'àrea l'índex h de la qual és superior o igual a 0,5H1, sent H1 el de l'autor la producció científica del qual s'ha realitzat majoritàriament a Espanya i que encapçala el rànquing. 

El Factor h (Fh) és el valor de la relació entre l'índex h d'un autor i el valor mitjà de l’índex h dels investigadors o investigadores de la seua àrea amb major índex h. Es tracta d'un paràmetre establert pel Grup per a la Difusió de l'Índex h sobre la base de les diferents subàrees que estableix en el rànquing, amb la finalitat d'afavorir la comparació entre aquestes, encara que alguns autors adverteixen que pot resultar confús.

Pujar