elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Francisco Álvarez destaca la importància de coordinar esforços per afavorir l'emprenedoria a la Comunidad Valenciana

Francisco Álvarez destaca la importància de coordinar esforços per afavorir l'emprenedoria a la Comunidad Valenciana
    MÉS FOTOS
    Francisco Álvarez destaca la importància de coordinar esforços per afavorir l'emprenedoria a la Comunidad Valenciana - (foto 2)

    La sala de premsa de l'edifici de Rectorat i Serveis Centrals de la Universitat Jaume I ha reunit avui als principals agents de l'ecosistema emprenedor provincial durant la presentació de l'Informe GEM Comunitat Valenciana. Un projecte de recerca per a facilitar el coneixement de la situació de l'activitat emprenedora a nivell mundial.

    L'esdeveniment ha comptat amb la participació de Pilar García Agustín, vicerectora d'Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de l'UJI; Francisco Álvarez, director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana; Justo Vellón, director general de CEEI Castelló; José María Gómez Gras, director de l'informe i catedràtic d'Organització d'empreses de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH); i Ignacio Mira, director executiu del Projecte GEM Comunitat Valenciana.

    D'acord amb les dades obtingudes en 2016 relacionades amb les percepcions i actituds de la població, Ignacio Mira ha ressaltat que la taxa de població que percep oportunitats descendeix 4,7 punts, el coneixement d'emprenedors s'incrementa en 5,1 punts, l'auto-reconeixement d'habilitats ascendeix 4,1 punts i el temor al fracàs com a barrera es manté.

    Respecte als trets culturals de la societat, la meitat de la població segueix considerant l'emprenedoria bona opció professional i la percepció de bon estatus per a qui aconsegueix l'èxit repunta 5,4 punts respecte a l'any 2015.

    Quant al perfil emprenedor i les característiques de l'activitat a nivell autonòmic, el percentatge de població involucrada en l'engegada i creixement inicial d'iniciatives emprenedores continua situant-se en mínims del 3,8%, una mica més d'un punt inferior a la mitjana nacional. No obstant açò, les dades de 2016 indiquen que la intenció emprenedora se situa en un 6,7%, és a dir, mig punt més alta que la mitjana a nivell nacional.

    Per gènere, el 53% dels emprenedors són homes i el 47% dones. El perfil mitjà de l'emprenedor de la Comunitat Valenciana és home, de 40 anys d'edat, orientat al sector consum, amb estudis universitaris i formació específica en emprenedoria. Respecte a la raó per a emprendre, en el cas de les dones es detecta una mica més oportunitat i en el dels homes una mica més de necessitat.

    Atenent a la grandària dels projectes empresos, les iniciatives emprenedores en solitari segueixen sent majoritàries (42,6%) i se segueix mantenint la distància sobre la següent opció de dos socis.

    Respecte al finançament, les necessitats financeres declarades amb més freqüència pels emprenedors naixents se situen en uns 25.000 €. Destacar que en 2016 el finançament informal s'incrementa lleugerament: el 2,4% de la població ha actuat com a «finançador informal» enfront del 2,2% de l'any anterior, i la quantitat mitjana aportada se situa en valors de 12.000 €.

    Finalment destacar que el panell d'experts entrevistat valora positivament el suport a noves empreses i en creixement per part dels parcs científics i incubadores i programes de foment a la creació i desenvolupament empresarial. Es considera que les universitats han d'impulsar els seus parcs científics i espais de foment de l'emprenedoria amb especial atenció a la creació d'empreses de base tecnològica competitives a nivell global.

    Pujar