2 de desembre de 2020 2/12/20

Fernando Valdés: «La discriminació laboral per raó de gènere constitueix una xacra social»

Fernando Valdés: «La discriminació laboral per raó de gènere constitueix una xacra social» - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Fernando Valdés: «La discriminació laboral per raó de gènere constitueix una xacra social» - (foto 2)

  El magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés ha assegurat que «la discriminació laboral per raó de gènere constitueix una xacra social» durant la conferència inaugural de la jornada «Negociació col·lectiva: Classificació general i biaixos de gènere» que ha organitzat la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques en el marc d'un projecte d'investigació dirigit per la professora de Dret de Treball i de la Seguretat Social Amparo Garrigues.

  Valdés, qui ha fet un recorregut històric sobre aquest punt dins de la negociació col·lectiva, ha indicat que fins a l'arribada dels acords d'interès professionals, no hi havia un tractament unificat sobre aquest aspecte laboral, «el punt d'inflexió van ser els acords d'interès professionals-ha comentat- que van obrir una nova comprensió i tractament de la desigualtat, començant a concebre's com un objectiu estratègic».

  Els motius, en la seua opinió, que han propiciat aquest retard en la inclusió d'aquest tema en les polítiques de negociació són tres: una inèrcia negociadora que no inclou aquest aspecte perquè no s'havia fet abans; una falta de formació de la representació dels treballadors per reivindicar aquest punt; i una falta de sensibilitat en les persones que negocien. Com anècdota, Valdés ha recordat que en alguna mesa de negociació en què ha participat com assessor a principis del segle XXI «encara no hi havia cap dona».

  El professor ha assegurat que «encara perviuen en el sistema clàusules plenes de discriminació», formes indirectes com els sistemes de classificació o de selecció i cal adoptar mesures preventives o promocionals i millorar les accions referides a la conciliació laboral i familiar, que emmalalteixen, en la seua opinió «d'escassa originalitat i només es limiten a reproduir el que diu la llei».

  Durant la presentació de la jornada, la professora Amparo Garrigues ha indicat que, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, existeix una bretxa salarial entre el 14 i el 33% entre hombres y mujeres. «Fins a la Llei d'Igualtat en 2007 i més concretament, en 2010 amb la reforma laboral, no es van incloure criteris de negociació no sexista». En la seua opinió, la classificació professional «és un element clau transversal del qual deriven tots els vicis en què es basa la desigualtat».

   1 comentari
  olegoana
  olegoana
  20/11/2016 04:11
  Madres jubiladas

  La Ley de Presupuestos Generales del Estado para 2016 ha incorporado un nuevo complemento por maternidad a las pensiones contributivas de las mujeres con dos hijos o más por su “aportación demográfica a la Seguridad Social” ¿y las que tienen un sólo hijo?¿y las que no han cotizado lo suficiente? https://goo.gl/nmP2rn

  Pujar