elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Desfeta a Castelló per la sequera: Els ramaders comencen a sacrificar animals per la falta d'aigua

Desfeta a Castelló per la sequera: Els ramaders comencen a sacrificar animals per la falta d'aigua

  Les precipitacions d'estos dies suposen un lleuger alleujament en zones puntuals de la Comunitat Valenciana. No obstant això, la històrica sequera que arrossega el sector al llarg de l'any hidrològic (amb un dèficit de pluges del 72% des d'octubre) ja està donant lloc a situacions tan dramàtiques com el sacrifici de bestiar. Tal com advertixen diversos membres de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), ramaders de la comarca castellonenca dels Ports han començat a sacrificar desenes de vaques davant la impossibilitat de continuar afrontant els extraordinaris costos d'alimentació i aigua derivats de la falta de precipitacions.

  El delegat d'AVA-ASAJA a Morella, Marc Boix, assegura que “la sequera comença a ser insostenible. Este hivern no ha nevat i esta primavera a penes ha plogut. Com en les muntanyes no hi ha pastures, hem de gastar molts diners en palla, farratge i pinsos. I amb l'aigua més del mateix, com les basses s'han assecat, estem abocats a pagar una barbaritat per a contractar el transport de cubes d'aigua. En la meua granja estic tractant d'aguantar tota la cabanya, però si els números continuen rojos em plantege vendre les vaques menys productives abans que acabe l'estiu”.

  A Boix li consta que “altres ramaders no poden més i en els últims dies s'han vist obligats a portar a l'escorxador a més de 50 vaques. Això és un drama, si reduïxes la cabanya en excés i tan sobtadament estàs posant en perill, més prompte o més tard, la viabilitat de tota l'explotació. Una vaca sol tardar tres anys a començar a posar-se de part, per la qual cosa parlem d'una activitat que requerix molts anys per a compensar gastos i ingressos. Els efectes de la sequera poden resultar determinantment catastròfics”.

  Per això, AVA-ASAJA reclama al Govern i a la Generalitat Valenciana l'aprovació urgent d'una línia d'ajudes destinades als ramaders per a cobrir els gastos excepcionals que impliquen el transport i l'adquisició d'aigua i alimentació animal a les explotacions afectades per la sequera. El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “només una actuació immediata de l'Administració pot ajudar els ramaders a afrontar la falta d'aigua i de pastures i evitar així el tancament de granges. En este moment tan crític les administracions tenen l'oportunitat de demostrar si preferixen un sector agropecuari viu o si, per contra, opten per l'abandó, el despoblament, els incendis i el desert”.

  Més reivindicacions

  A més d'ajudes directes, AVA-ASAJA sol·licita per a tots els sectors que estan patint els efectes devastadors de la sequera les següents demandes: l'aplicació del mòdul zero en la declaració de l'IRPF de l'exercici 2024; un estudi de totes les necessitats hídriques de la Comunitat Valenciana, amb major profunditat i amb els consensos més amplis possibles; l'impuls de la reutilització d'aigües depurades, perforacions d'emergència i canalitzacions a les explotacions afectades; una política hídrica que previnga els cicles de sequera i que contemple la construcció d'infraestructures per a emmagatzemar l'aigua quan plou i distribuir-la a les zones deficitàries quan les necessiten; la millora de les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos climàtics; i l'aprovació per part del Consell d'Europa de les noves tècniques d'edició genètica per a obtindre cultius millor adaptats al canvi climàtic.

  Pujar