elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cristina García Sainz assegura que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques és encara deficient

Cristina García Sainz assegura que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques és encara deficient
    MÉS FOTOS
    Cristina García Sainz assegura que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques és encara deficient - (foto 2)
    Cristina García Sainz assegura que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques és encara deficient - (foto 3)
    Cristina García Sainz assegura que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques és encara deficient - (foto 4)

    La sociòloga Cristina García Sainz de la Universidad Autónoma de Madrid ha assegurat que la corresponsabilitat en les tasques domèstiques entre dones i homes és deficient perquè encara existeix una «bretxa d'entre dues i quatre hores diàries més en el temps que les dones dediquen a les tasques domèstiques o la cura de majors o xiquets». García Sainz ha impartit la conferència Corresponsabilitat, usos del temps i desigualtat, durant la jornada de celebració del Dia Internacional de la Dona en la Universitat Jaume I.

    En la seua opinió, gran part de la desigualtat entre homes i dones naix de les diferències existents a l'hora de distribuir el treball domèstic i l'atenció a la infància, les persones majors o els malalts. Ha proposat que quan es parle de treball, no s'incloga només el remunerat, sinó també a totes aquelles modalitats no remunerades perquè «moltes economies es sustenten fora del mercat laboral».

    La directora de la Unitat d'Igualtat de la Universidad Autónoma de Madrid ha explicat que hi ha dues classes de temps, el quantitatiu (cronos) i el qualitatiu (kairos), que influeixen directament en la qualitat de vida de les persones, perquè una major dedicació de la dona a les tasques domèstiques o de cura, li resta temps d'oci, d'estudi, de treball remunerat o de descans, i la col·loca en una situació de «pobresa» respecte al temps.

    A més a més, la diferència en el temps dedicat al treball remunerat per atendre qüestions domèstiques, ha indicat, és la causa de situacions de desigualtat a l'hora de promocionar en el treball, optar a un nou lloc, percebre una prestació per desocupació o en la quantitat de la pensió de jubilació. Per últim, la sociòloga ha indicat que hi ha molt desconeixement respecte al terme de feminisme, que seria la doctrina que promou la igualtat de drets, què caldria remeiar per evitar caure en tòpics que no s'adapten a la realitat.

    La jornada ha estat inaugurada pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, acompanyat per la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, Maria José Oltra, i la directora de la Unitat d'Igualtat, Mercedes Alcañiz. El rector ha comentat que l'UJI ha estat molt compromesa amb la igualtat des de la seua creació i que és «una batalla amb molts fronts, en què la universitat ha d'anar un pas per davant, perquè té un paper fonamental de conscienciació social». Per la vicerectora responsable d'Igualtat cal «reflexionar sobre la corresponsabilitat i els seus beneficis, perquè la corresponsabilitat és un dels pilars fonamentals de la igualtat», ha comentat. Per últim, la directora de la Unitat d'Igualtat ha recordat que la vaga del pròxim 8 de març no és únicament una vaga laboral sinó «una vaga de consum, domèstica, de cura, d'estudi....una vaga per donar visibilitat a l'esforç que fan les dones».

    Organitzada per la Unitat d'Igualtat de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de la Fundació Isonomia, la jornada ha finalitzat a l'Àgora universitària amb tres activitats participatives sobre la corresponsabilitat a l'UJI: Plantar un futur corresponsable, a càrrec de Fundació Isonomia; Sons i músiques que aporten, a càrrec de Sarao, i l'exposició fotogràfica Aporta que t'aporta, a càrrec d'Isonomia.

    Pujar