elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Creix de manera “preocupant” la quantitat de persones que atén Càritas a Castelló

Creix de manera “preocupant” la quantitat de persones que atén Càritas a Castelló
  • En l'últim any, l'entitat de l'església ha assistit a 3.627 persones vulnerables, mil més que l'últim any: “És només la punta de l'iceberg”

Des de Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló han assenyalat la seua preocupació i incertesa en el futur davant l'augment de persones que diàriament acudeixen a les seues seus per a demanar menjar, acompanyament, ocupació o habitatge.

En la roda de premsa que s'ha celebrat aquest matí en la seu provincial, en la qual s'ha presentat al nou director, Francisco Mir, que substitueix a Juan Manuel Aragonés, han destacat que ha crescut un 46,9% el nombre de persones que han sol·licitat acolliment i acompanyament en l'últim any, mentre que les persones que han acudit a Càritas Diocesana buscant una ocupació ha crescut un 37,3%.

Així, a 31 d'agost d'enguany, 3.627 persones han acudit a Càritas Diocesana per a demanar ajuda en acolliment, acompanyament i ocupació, encara que aquesta xifra és només “la punta de l'iceberg”, segons Sergio Mendoza, delegat episcopal de Càritas Diocesana “tenint en compte que les Càritas parroquials no remeten la memòria fins que acabe l'any”. Per la qual cosa “és preocupant la dada que ens podem trobar”, ha assegurat.

“Tots els dies entren persones i famílies a les parròquies demanant ajuda”, ha matisat Francisco Mir, qui ha fet una crida a la societat civil castellonenca per a sumar-se a la labor de voluntariat que s'ha vist llastrada per la pandèmia perquè “en ser majors s'ha despenjat molta gent” en els últims anys. Pel que “volem reprendre i explicar el camí dins de Càritas perquè se senten còmodes i ajuden on millor puguen desenvolupar la seua funció”.

Un futur incert

La “incertesa” ha sigut una de les paraules més repetides durant l'atenció que han realitzat a la premsa. “La previsió és de complicació en el dia a dia”, ha apuntat Mir, qui ha assegurat que “no deixarem a ningú fora perquè tinguen les necessitats bàsiques cobertes”, com a atenció, acompanyament, roba i menjar.

I amb tota aquesta situació, Càritas ha de fer front a l'augment d'atencions i necessitats amb les ajudes que rep de les administracions però també de les aportacions de la societat civil que “només cobreixen entre el 10 i el 15% de les necessitats”. Per això la intenció del nou director és “eixir a les institucions i empreses a demanar col·laboració”.

Demana la implicació de la societat civil

Francisco Mir ha sol·licitat la implicació de la societat civil en la lluita contra la pobresa severa i l'exclusió social perquè aquesta entitat puga continuar amb la seua labor constant en favor dels col·lectius més desfavorits.

El nou director, que va començar com a voluntari en el projecte educatiu ‘Sambori’ i posteriorment en el projecte ‘Entitats amb Cor’, assumeix el càrrec després de nou anys en l'entitat després d'assumir el mes de març passat l'Àrea de Serveis Generals de Càritas Diocesana.

Eixos prioritaris de Càritas

Francisco Mir ha destacat com a eixos prioritaris de Càritas Diocesana la lluita contra la pobresa i la necessitat que qualsevol persona puga disposar d'una ocupació i habitatge dignes, considerats com els dos pilars en els quals se sustenta l'estabilitat de la família en una societat justa.

Betania i El Pati

Càritas Parroquial, amb motiu del 775 aniversari de la seu episcopal a Sogorb, ha posat en marxa el projecte Betania d'habitatges de lloguer social. “Hem rebut algunes trucades” però cal insistir més, ha assenyalat Mir perquè la gent cedisca els seus habitatges buits amb un lloguer social sota el paraigua de Càritas Diocesana.

En el primer trimestre de 2023 està prevista la inauguració de la casa d'acolliment Sant Pasqual ‘El Pati’ de Vila-real que comptarà amb 18 habitacions dobles, tres d'elles adaptades per a residents amb mobilitat reduïda.

Pujar