elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El I Congrés de Dones de Castelló enforteix la empoderament femení i la defensa dels drets

El I Congrés de Dones de Castelló enforteix la empoderament femení i la defensa dels drets
  • "Vivim un gran moment de l'feminisme i hem de seguir transformant la societat per fer-la més igualitària", ha afirmat Mònica Oltra

Més de 200 dones de la ciutat s'han donat cita hui en el I Congrés de Dones de Castelló amb els objectius molt definits: fomentar la igualtat i l'empoderament femení, reivindicar drets, posar en valor i enfortir el paper de les associacions de dones locals , visibilitzar les dones en l'espai públic i ser l'altaveu de el present i futur de l'col·lectiu. Així doncs, Castelló ha capitalitzat al llarg de tota la jornada d'avui la defensa dels drets de les dones i el seu empoderament convertint la ciutat en referent de l'feminisme.

A la cita s'han sumat la major part dels col·lectius de dones de la ciutat, les quals han participat activament en aquest Congrés mitjançant diferents taules de reflexió i debat. Concretament han estat Mestresses de Casa, Sant Llorenç, Adona't, Dones empresària, Treballadores de la Llar, Aula Debat Dones de l'Grau, Networking Directives Castelló, Associació 8 de Març, Licu de Dones, En Clau de Dona i Reinventhadas.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, han estat les encarregades de fer l'obertura de l'acte. El qual, a la conclusió, també ha comptat amb la intervenció de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, que ha afirmat que el feminisme "viu un gran moment" i ha animat a treballar per "seguir transformant la societat , per fer-la més igualitària i més inclusiva ", ia fer-ho" juntes, en xarxa, com estem fent "

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat en la seva intervenció que ha donat inici a l'I Congrés de Dones a Castelló, "la importància de l'esdeveniment per a l'anàlisi, la reflexió i el debat, i per enfortir els nostres vincles i posar en valor el teixit associatiu ". "El moviment feminista ha anat creixent a través de la saviesa de les dones, dels seus debats, de ser lliurepensadores, integradores, reivindicatives i lluitadores incansables per la llibertat i la igualtat", ha assegurat. "El feminisme és això, no baixar la guàrdia davant dels que pretenen retallar-nos els drets, als qui ens agredeixen el no reconèixer-nos i no reconèixer la lluita feminista. Mentre les societats segueixin dominades pel masclisme, les feministes estarem donant la cara. ens queden per trencar, encara, massa sostres de vidre per no quedar-nos a l'marge ", ha ressaltat l'alcaldessa.

Marc també ha posat en valor el treball de l'Ajuntament per aplicar la perspectiva de gènere de manera transversal en les polítiques municipals, des de l'elaboració dels pressupostos fins a l'urbanisme de Castelló. D'altra banda, i malgrat els avenços, ha apuntat el llarg camí que queda per recórrer.

"La violència masclista segueix assassinant a les dones, a les seves filles i fills, la violència econòmica segueix marcant la bretxa salarial, i la violència segueix permetent l'explotació sexual de les dones i la tracta de persones. Abolir la prostitució és una qüestió de drets , de justícia i una obligació de les administracions públiques i de la societat ". "Desitjo que aquest congrés sigui punt de trobada i punt de partida perquè entre totes avancem en la lluita per la igualtat, la justícia social, els drets i la llibertat de les dones", ha conclòs l'alcaldessa.

Per la seva banda, la regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, ha qualificat la jornada com un "absolut èxit", en un acte d'obertura on ha apostat perquè aquest sigui "el primer de molts congressos de dones a la ciutat, per fer de la nostra ciutat un referent d'igualtat, d'empoderament i de feminisme ".

Aquest Congrés és "important", ha dit Ruiz, "per poder teixir, juntes, una ciutat més feminista", i ha ficat l'accent en què "juntes, amb vosaltres, les associacions, hem de definir el present i futur de les polítiques feministes de la ciutat ". "Hem de reivindicar un associacionisme, el de les dones, que al llarg de la història ha estat necessari i vital per a la conquesta de la igualtat; que ha estat essencial i imprescindible en aquests temps de pandèmia, i que, des de la diversitat de veus, hem de sumar per estar juntes i continuar en la primera línia de defensa dels nostres drets, i en la conquesta d'aquells que encara no hem aconseguit ", ha destacat l'edil.

Ruiz ha reivindicat "la necessitat que les cures formen part de l'estratègia social i econòmica de l'Estat i que, a més, aquesta estratègia ha d'incloure la perspectiva de gènere". "Entre totes, hem de teixir ponts que ens enforteixin i empoderen; hem de treballar i dibuixar aquests ponts que enriqueixen l'associacionisme i multipliquen l'èxit de l'resultat, com el d'avui, amb una resposta contundent, amb un aforament complet, a el 100%, i 100% participatiu ", ha expressat la regidora.

La jornada, al Celebrity Lledó, ha comptat amb una ponència inaugural de Rosa Cobo Bedia, que ha fet un repàs dels drets que han aconseguit les dones des de la transició fins a l'actualidad i quin paper han jugat les associacions en aquesta fita. Seguidament s'han celebrat dues taules temàtiques sobre l'actualitat de les associacions de la ciutat atenent a la seva trajectòria i sobre quin paper es vol assumir per les associacions de dones en el futur immediat i un taller participatiu sobre el treball en xarxa de les associacions que ha tancat el partit.

Pujar