elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama a l'Estat polítiques per frenar el despoblament de l'interior i garantir el seu futur

Compromís reclama a l'Estat polítiques per frenar el despoblament de l'interior i garantir el seu futur

  El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit al Govern "un viratge" en les polítiques de lluita contra el despoblament dels municipis d'interior. El senador ha posat com a exemple del fracàs en aquest camp "les xifres del padró a la Tinença de Benifassà, que constaten com en tan sols cinc anys s'ha reduït un terç la població".

  En aquesta comarca aïllada de l'interior de Castelló, són destacables els problemes d'infraestructures, com ara carreteres, noves tecnologies de la informació i accés als serveis públics tot i trobar-se en un espectacular paratge natural protegit per figures de protecció estatals, valencianes i europees . "Urgeixen polítiques pensades en les 209 persones que a 1 de gener vivien en els nuclis de Fredes, Coratxà, Boixar, la Pobla i Bellestar, però també en Rossell i les pedanies de Bel o les Cases del Riu, perquè les xifres evidencien un fort drama social, amb una disminució d'un de cada tres habitants en un lustre", ha assenyalat el senador valencià.

  En una resposta a Compromís el Govern assegura compartir la seua preocupació i la necessitat de fer front als desafiaments demogràfics "però segueixen sense abordar els problemes associats a l'envelliment, la baixa natalitat, la manca de perspectives i altres desequilibris en la distribució de la població, com és el cas de xicotets ajuntaments, en els quals es pateixen dinàmiques de despoblament imparables".

  En aquest sentit Mulet, que és portaveu a la comissió especial sobre l'evolució demogràfica a Espanya, ha titllat d'"insuficients" algunes de les respostes, davant els problemes que es reprodueixen a les comarques d'interior, en el que s'ha vingut a denominar l'"Espanya buida".

  Així el Govern contesta que presta especialment atenció a col·lectius clau com són els joves i dones, incloent mesures específiques per afavorir la incorporació de joves a l'activitat agroalimentària i forestal, o reconèixer el paper de les dones i la generació d'oportunitats. "Asseguren afavorir les connexions de banda ampla d'internet o promoure territoris rurals o ciutats intel·ligents" però al ritme en què evoluciona el padró "corren el perill de fer polítiques per pobles i comarques sense persones, amb totes les complicacions negatives que això suposa per a el territori".

  El senador ha posat al govern valencià com a exemple de coordinació, amb l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), que ha creat una Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra la Despoblació dels Municipis Valencians, que posa l'accent en les situacions d'emergència, creació de ocupació, desenvolupament territorial, manteniment de l'ensenyament en les zones rurals, mobilitat o avantatges fiscals, entre d'altres. "El Govern de Rajoy ha de posar-se les piles i afrontar aquesta problemàtica, dotant a les autonomies de recursos per realitzar polítiques específiques amb aquests territoris i acompanyar les iniciatives com les liderades per l'administració valenciana", ha conclòs Mulet.

  Pujar