elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana al Govern Central la retirada de l'escut franquista de Serratella

Compromís demana al Govern Central la retirada de l'escut franquista de Serratella

    El senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat una bateria de preguntes al Govern sobre l'existència de diversos símbols franquistes en les comarques de Castelló, entre ells el gran escut franquista de l'ajuntament de Serratella (la Plana Alta) , i tots els existents en el web http://www.memoriacastello.cat/pagina234.html,

    Per tot açò s'ha preguntat per les mesures que han adoptat des de l'aprovació de la Llei de Memòria Històrica per a fer efectiva aquesta retirada, o les que es vagen a adoptar ara, i si pensa denunciar el Govern als responsables d'aquest incompliment.

    Igualment, Compromís s'ha fet ressò de la publicació de "El Confidencial", mitjà que va realitzar recentment un interessantíssim treball d'anàlisi de pervivència de nomenclatura franquista en la llista de carrers del Cens Electoral publicat per l'INE, que arreplega totes les vies d'Espanya. A partir d'aquesta base de dades amb més de 871.000 registres, es va realitzar una cerca de les següents personalitats franquistes com Francisco Franco, José Antonio Primo de Rivera, Emilio Mola, Gonzalo Queipo de Llano, José Moscardó, José Sanjurjo, José Enrique Varela, José Millán Astray, i Ramiro Ledesma Ramos.

    "El Confidencial" , va realitzar una primera neteja de la base de dades resultant, eliminant aquells registres la identificació dels quals amb els nou personatges triats era dubtosa. Així mateix, es van llevar aquelles vies complementàries a una altra ja existent d'ordre superior amb el mateix nom en la mateixa localitat. Per exemple, quan ja apareix en un municipi el carrer Generalísimo, no s'inclou el carreró o la travessia Generalísimo de la mateixa localitat.

    Malgrat que l'INE assenyala que la llista de carrers del Cens Electoral està actualitzat a juliol de 2015, la base de dades conté noms de vies que han sigut modificats en els últims anys.

    Per a esmenar aquests errors, es va realitzar una cerca en Google Maps, Bing Maps i internet d'aquells carrers franquistes situats en municipis de més de 2.000 habitants. En cas de dubte, es va procedir a la seua eliminació de la base de dades utilitzada per a aquesta notícia. També es van esborrar les vies que han canviat de nom recentment. Cal recordar que bona part dels ajuntaments del territori espanyol són de municipis que no arriba a 2000 habitants, i per tant, no estarien en aquest llistat, ni tampoc altres personatges locals o efemèrides relaciones amb el franquisme; pel que no és un llistat definitiu

    La Llei de Memòria Històrica assenyala que "les Administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura".

    Per tot açò Compromís ha preguntat, respecte a la llista que s'adjunta a baix, cas per cas, si el Govern ha comprovat que aquest nom del llistat de l'INE es manté en realitat en el municipi corresponent, i cas d'haver-se canviat, Quines mesures es van a adoptar per al seu canvi immediat amb la seua nova denominació, i el cas que pervisquen en la realitat, que s'adopten mesurades contra el consistori.

    Pujar