elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana a la Diputació un estudi integral sobre la gestió dels purins

    El Grup Compromís ha demanat a la Diputació que encarregue un estudi sobre la gestió dels purins que es fa a la província, «ja que la institució provincial està en un procés de rescat de la propietat de les cinc plantes que va construir entre 1999 i 2003 i que van costar 20 milions d'euros, dels quals quasi 12 milions eren fons públics», ha manifestat el portaveu de la coalició, Xavier Trenco.

    Aquest estudi s'hauria de fer amb la participació dels ramaders, «ja que el seu és un sector fonamental per a mantenir l'activitat econòmica als pobles de l'interior. Per tant, en aquests moments de dificultats, necessita el suport tant de la Diputació com d'altres administracions», en paraules de Trenco. Actualment, les plantes de Vall d'Alba -des de fa uns mesos- i ara la Todolella i Albocàsser, ja han tornat a mans de la Diputació per al qual cosa «ja pot començar a intervindre en elles».

    El que Compromís demana és que s'analitze «tot el procés: des de la retirada del residu de la granja, al transport a la planta i els costos dels tractaments una vegada allí perquè així aquestes dades es podran incorporar als estudis de gestió que faran les empreses concessionàries sobre al viabilitat de les plantes per garantir la matèria primera i així poder funcionar», ha explicat el diputat de Compromís. El rescat de la planta de la Todolella, que és l'única que funciona donada la demanda dels ramaders de la zona, ha suposat l'inici de la tramitació per a traure novament la concessió de la gestió. «Per això demanen l'estudi», ha recalcat Trenco.

    El model de gestió que planteja la Diputació és incorporar a les instal·lacions, a més del tractament de purins, el dels fangs de les depuradores que depenen de la EPSAR, i les restes de poda del Consorci 2 de gestió de residus. «Per aquest motiu, està tramitant-se la signatura d'un conveni previ entre les tres entitats», ha aclarit Trenco.

    Totes estes accions per posar en marxa els plantes ha de comptar amb els principals actors del procés, que són els ramaders. La planta de Vall d'Alba es va tancar en el moment que els ramaders havien de fer-se càrrec dels costos del tractament, uns costos que no podien assumir i van buscar altres solucions mes rendibles per a ells. «En aquest sentit, caldria dir que altres diputacions, com la d'Ourense o la de Terol, sí que subvencionen el servei, i que eixos haurien de ser els nostres models», ha afegit Trenco.

    «Els ramaders han plantejat des del primer moment mitjançant les organitzacions agràries la necessitat de subvencionar també el tractament per suplir la diferència de preu del que els costa actualment en el sistema de portar-lo directament al camp. Precisament, la planta de la Todolella encara funciona perquè no se'ls cobra res als ramaders que hi portem els seus purins», ha conclòs Trenco.

    Pujar