elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra FACSA de l'UJI premia les millors recerques aplicades al cicle integral de l'aigua

La Càtedra FACSA de l'UJI premia les millors recerques aplicades al cicle integral de l'aigua
    MÉS FOTOS
    La Càtedra FACSA de l'UJI premia les millors recerques aplicades al cicle integral de l'aigua - (foto 2)
    La Càtedra FACSA de l'UJI premia les millors recerques aplicades al cicle integral de l'aigua - (foto 3)
    La Càtedra FACSA de l'UJI premia les millors recerques aplicades al cicle integral de l'aigua - (foto 4)

    El Menador espai cultural ha acollit avui l'acte de lliurament de la segona edició dels Premis de la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I. Uns premis que tenen com a objectiu reconèixer els millors treballs de final de grau, de final de màster i tesi doctoral aplicats al sector hídric, a més de visibilizar la importància que comporta la correcta gestió de l'aigua per al benefici de la població mundial.

    Durant l'acte inaugural, el president de FACSA, Enrique Gimeno, ha valorat la «importància» d'aquest guardó a l'hora de «reconèixer el talent i l'esforç, a més de servir com a punt de trobada i diàleg a l'hora de proposar solucions innovadores que ens permeten seguir avançant i respondre amb eficàcia als reptes futurs que planteja la gestió del cicle integral de l'aigua».

    Per la seua banda, Sergio Chiva, director de la Càtedra FACSA, ha repassat les activitats que ha realitzat la càtedra en els seus tres anys de vida: premis, seminaris, jornades, activitats transversals, publicacions i iniciatives de recuperació del patrimoni hidràulic.

    El rector, Vicent Climent, ha aprofitat la seua intervenció en aquest lliurament de premis per a posar en valor el treball que es realitza en les universitats, «en un temps en el qual es vol posar en qüestió els títols universitaris». «Darrere de títols com els quals avui premia Facsa hi ha molt esforç, constància i treball, i per açò tots hem de defensar la labor que realitzen els alumnes i les institucions públiques universitàries».

    Climent també ha lloat la cooperació entre la companyia FACSA i la Universitat Jaume I i l'ha posat com a exemple de com el teixit productiu i les institucions públiques poden aliar-se per a fer contribucions de valor al progrés dels seus entorns socials, un progrés fonamentat en la producció i transmissió crítiques del coneixement. En últim lloc ha felicitat als premiats en aquesta edició perquè «heu presentat treballs que han destacat per la seua rellevància científica, la seua innovació i originalitat, i la seua coherència i relació amb l'àmbit de l'aigua, tan fonamental per al futur de les nostres societats, per al seu benestar i per a les seues possibilitats de progrés».

    Quant als premiats, Sara Gargallo Bellés, de la Universitat Politècnica de València, ha obtingut el guardó a la Millor Tesi Doctoral pel seu treball «Modelització de la qualitat de les aigües en els aiguamolls artificials de flux superficial (HAFS). Aplicació als HAFS del Tancat de la Pipa de l'Albufera de València». Per la seua banda, el reconeixement al Millor Treball Final de Màster ha sigut per a Laura Millán Roures, de l'UJI, per «Outliers de dades funcionals per a la detecció de cabals anòmals en el sector hidràulic», mentre que el «Projecte de millores energètiques en la cogeneració de la EDAR de Castelló», d'Andrés Felipe Reyes Tovar (UJI), ha sigut premiat com a Millor Treball Final de Grau.

    Conferència de Gonzálo Delacámara

    L'acte ha comptat amb la participació com a convidat d'honor de Gonzálo Delacámara, director acadèmic del Fòrum de l'Economia de l'Aigua i coordinador del Grup d'Economia de l'Aigua en IMDEA Aigua, qui ha analitzat la situació que presenta la gestió de l'aigua, així com els desafiaments futurs que planteja. En aquest sentit, ha explicat la «falta de percepció sobre el límit de l'aigua per part de la població» i ha animat als assistents a «valorar més el fet de poder gaudir d'unes bones instal·lacions hídriques i realitzar un bon ús d'elles, per a així contribuir a la seguretat de l'aigua a llarg termini».

    El director acadèmic del Fòrum de l'Economia de l'Aigua també ha participat en una taula redona al costat de Pascual Maximino, director de l'Àrea de Proveïment de FACSA, i Luis Basiero, director de l'Àrea de Sanejament i Depuració de FACSA.

    La Càtedra FACSA de l'UJI va nàixer en 2015 amb l'objectiu de fomentar la formació, la recerca, la difusió de coneixement i la R+D en la gestió del cicle integral de l'aigua, a més de facilitar la col·laboració entre els àmbits professional i docent.

    Pujar