elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló serà la primera província espanyola amb educadors ambientals en els municipis més xicotets

Castelló serà la primera província espanyola amb educadors ambientals en els municipis més xicotets
  • Els educadors ambientals informaran del funcionament de serveis gratuïts com els ecoparcs i la recollida de voluminosos

MÉS FOTOS
Castelló serà la primera província espanyola amb educadors ambientals en els municipis més xicotets - (foto 2)
Castelló serà la primera província espanyola amb educadors ambientals en els municipis més xicotets - (foto 3)
Castelló serà la primera província espanyola amb educadors ambientals en els municipis més xicotets - (foto 4)

Els diputats de les àrees de Sostenibilitat i d’Internacionalització de la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia i Pau Ferrando, han donat la benvinguda, junt amb la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, i el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, a les 18 educadores i educadors ambientals que actuaran a peu de carrer als 115 municipis de menys de 5.000 habitants de les comarques de Castelló. Ha sigut aquest migdia, en la inauguració de la sessió formativa sobre Pacte Verd Europeu que s’ha dut a terme al Centre Provincial d’Energies Renovables (CPER), organitzat pel centre Europe Direct Castelló.

El diputat Garcia ha realçat que la província de Castelló siga la primera a prestar el servei d’Educació Ambiental a totes les seues localitats. «Vam començar amb la capital i ara aplegarem a tots els racons de les nostres comarques gràcies a aquest nou equip, que acompanyarà al veïnat, a associacions i a l’empresariat dels pobles més menuts a assolir hàbits de consum que generen menys residus i a separar-los de manera adequada per al seu reaprofitament».

Com a part de la tasca de conscienciació amb la societat adulta, les educadores i educadors ambientals informaran del funcionament de serveis gratuïts com els ecoparcs i la recollida de voluminosos. L’acció es durà a terme tant amb la població resident com amb la flotant que habita els pobles en períodes vacacionals. «Reforçarem l’acció en dies festius per recordar que la gestió responsable dels residus no descansa ni acaba quan sortim de la nostra residència habitual», ha insistit Garcia.

Piquer ha posat en valor la col·laboració entre administracions per «facilitar el canvi en el model de recollida selectiva en la línia del nou Pla Integral de Residus valencià». Un «canvi de paradigma» en el qual «ha sigut decisiva l'aposta de la Diputació de Castelló i el seu compromís amb les 3R» i que pròximament es replicarà per part de la Diputació de València i altres províncies a l’Estat, segons el DG de Qualitat Ambiental, qui ha destacat també que «la tasca de les educadores i educadors ambientals es veurà molt prompte reflectida en les xifres de reducció de la fracció resta i de millora en la recollida selectiva de la fracció orgànica» a tot el territori.

Per la seua banda, Monrós ha defensat la idea que «el repte climàtic urgeix aquest canvi de model més sostenible i més saludable» i considera que el servei d’Educació Ambiental resulta «imprescindible perquè la ciutadania faça el ‘clic’ i es relacione de manera més crítica i responsable amb el medi».

Per últim, Ferrando ha insistit en la idea de la «cura del territori» en què abunda el Pacte Verd Europeu signat per la Diputació de Castelló. «La nostra institució està sent capdavantera en desenvolupar polítiques de Sostenibilitat que van en la línia de l'estratègia europea per a la pròxima dècada i les educadores i educadors ambientals són altaveus fonamentals d’aquesta missió que ens encomana l’UE».

Gràcies a la formació duta a terme per la tècnica del centre Europe Direct, Teresa Tena, l’equip d’Educació Ambiental podrà actuar com a «ambaixador» del PVE a les comarques de Castelló. Una campanya per a la qual el centre ha aportat 1.000 poals d'orgànica, 12.000 borses per a vidre, paper/cartó i envasos, 7.500 borses de compostable, fullets divulgatius i els materials d’una exposició itinerant que complementarà l’acció de les educadores i educadors ambientals als pobles.

Pujar