elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La candidata a rectora i representants de les candidatures de l’estudiantat presenten en un debat les seues propostes

La candidata a rectora i representants de les candidatures de l’estudiantat presenten en un debat les seues propostes
    MÉS FOTOS
    La candidata a rectora i representants de les candidatures de l’estudiantat presenten en un debat les seues propostes - (foto 2)
    La candidata a rectora i representants de les candidatures de l’estudiantat presenten en un debat les seues propostes - (foto 3)

    La candidata a rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i els representants de les candidatures de l’estudiantat al Claustre Paula Barba, de Plataforma Estudiantil; Laura Alcaide, de Saó, i Jaime García Vivas, de Som Universitat/Somos Universidad han presentat les propostes dels seus programes electorals en un debat que s’ha celebrat al Paranimf de la Universitat Jaume I. 

    En l’àmbit acadèmic, Alcón ha destacat l’aposta per una oferta de graus i màsters atractiva i diferenciada que impulse els dobles títols i amb un perfil internacional, sempre amb consens i diàleg amb el centre i l’estudiantat. A més, ha posat de relleu tres aspectes en la docència: la innovació educativa i les TIC, l’aprenentatge en línia i la formació en igualtat de forma transversal. Finalment, ha assenyalat que cal revisar i simplificar les normatives i continuar amb una actitud reivindicativa per a aconseguir una adequada política de taxes i beques.

    Per la seua part, els representants de les candidatures de l’estudiantat han coincidit en la necessitat de derogar la normativa de compensatòria i millorar els horaris de les titulacions amb un procés de consens amb l’estudiantat. A més, des de Plataforma Estudiantil i Saó han reivindicat un millor ajust del temps d’adjudicació de les beques i Som Universitat ha proposat un nou sistema d’enquesta al professorat i la possible implantació d’un sistema de valoració curricular.

    Pel que fa a la participació de l’estudiantat en la vida universitària, els tres candidats per l’estudiantat han apostat pel foment de l’esperit d’associacionisme i, des de Plataforma Estudiantil i Som Universitat, han apuntat que cal recuperar els cursos de formació per a delegats i delegades. A més, des de Saó han destacat la importància de la creació de la Casa de l’estudiantat. En aquest punt Eva Alcón, ha posat de relleu l’aposta del seu equip per arribar a l’estudiantat a través d’una millora dels canals de comunicació, com ara les xarxes socials, i reunions periòdiques, entre altres accions.

    En l’àmbit de la internacionalització i el multilingüisme, la candidata a rectora ha assenyalat que és un eix transversal que es durà a terme a través d’un increment de les aliances amb altres institucions i la creació d’un consell assessor d’internacionalització. Així mateix, ha incidit en l’impuls de la llengua pròpia i el coneixement d’altres llengües a través de l’incentiu i el reconeixement de les mateixes.

    En aquest àmbit, els representants de les candidatures de l’estudiantat han coincidit en la importància del foment de la llengua pròpia i de la cultura valenciana. Per la seua part, Paula Barba ha reivindicat la informació de l’UJI en els tres idiomes oficials, preus populars o gratuïtat en els cursos d’idiomes i facilitats per l’acreditació dels mateixos. En aquesta línia, Laura Alcaide ha apostat per la no obligatorietat del certificat B2 d’anglès i C1 de valencià o la gratuïtat per a la seua obtenció en cas de ser obligatori. A més, Jaime García Vivas ha incidit també en donar suport a l’estudiantat que ve de fóra de la comunitat i fomentar la interculturalitat amb l’estudiantat internacional.

    Finalment, pel que fa a l’oci i la vessant lúdica, des de Plataforma Estudiantil i Som Universitat han plantejat una millora de la Festa de les paelles amb un punt violeta per a evitar situacions de violència de gènere i la realització de la Setmana de Benvinguda en el mes de setembre. A més, des de Plataforma Estudiantil han proposat la creació d’una comissió d’associacions amb un espai per a reunir-se o la utilització per part de l’estudiantat dels vestíbuls dels centres per a activitats creatives mentre que Som Universitat ha proposat unes jornades d’esport adaptat per a fomentar l’educació en valors així com la recuperació de les col·laboracions amb els festivals de música. Finalment, Saó ha apostat per continuar amb l’autofinançament de les festes amb les polseres, fomentar l’associacionisme i la creació de campanyes de conscienciació per a l’estudiantat que inclouria la implantació d’un protocol d’actuació contra la violència.

    En aquest àmbit, Alcón ha destacat que cal potenciar la formació integral i el respecte a la diversitat. Per a això, ha incidit en la creació de sinergies amb altres institucions, dotar a les associacions d’infraestructures o la realització de trobades interculturals.

    Cal destacar que el debat s’ha retransmès en directe per Facebook Live i Instagram i la comunitat universitària ha pogut participar amb preguntes i comentaris a través de Facebook i Twitter.

    Les eleccions a Claustre i Rectorat són el 16 de maig. El vot electrònic anticipat serà el 14 de maig. El cens per a les eleccions al Rectorat i Claustre és de 15.652 persones: 427 corresponent a professorat funcionari doctorat; 949 de PDI no doctorat, personal contractat i ajudant; 619 becaris i becàries; 12.989 membres de l’estudiantat i 668 membres del personal d'administració i serveis. El nombre de claustrals que cal triar són 71 en el sector de PDI funcionari; 14 per a la resta de PDI; 1 becari o becària; 37 representants de l’estudiantat i 16 del personal d'administració i serveis.

    Pujar