24 de novembre de 2020 24/11/20

Els Campus Científics de l'UJI mostren el paper de la física i la tecnologia en la millora de l'entorn

Els Campus Científics de l'UJI mostren el paper de la física i la tecnologia en la millora de l'entorn - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Els Campus Científics de l'UJI mostren el paper de la física i la tecnologia en la millora de l'entorn - (foto 2)
  Els Campus Científics de l'UJI mostren el paper de la física i la tecnologia en la millora de l'entorn - (foto 3)
  Els Campus Científics de l'UJI mostren el paper de la física i la tecnologia en la millora de l'entorn - (foto 4)

  «Com la física i la tecnologia milloren el nostre entorn» és un dels quatre programes dels Campus Científics de la Universitat Jaume I en el qual els estudiants que participen experimentaran en les aules i laboratoris del campus per a conèixer aspectes relacionats amb la física i la tecnologia en diferents àmbits com la mecànica del sòlid rígid i la teoria dels mecanismes, la física del moviment o els diferents principis del camp magnètic.

  En concret, aquest programa inclou quatre pràctiques en les quals, en una primera sessió, es realitzarà una aproximació als àmbits de la mecànica del sòlid rígid amb l'estudi d'una catenària i de les transmissions d'engranatge i l'exploració d'una caixa reductora, una caixa del canvi d'automòbil o un tren diferencial. La segona sessió se centrarà en la física del moviment i es dedicarà a observar el moviment dels objectes i la seua trajectòria per a obtenir informació del mateix. Les forces aerodinàmiques centraran la tercera de les pràctiques titulada «Mesurada de quocients d'arrossegament i intensitats de turbulència en túnel del vent» mentre que l'última de les sessions, dedicada a joguets amb imants i dispositius electromagnètics, permetrà als estudiants comprovar els diferents principis del camp magnètic mitjançant la construcció de xicotets dispositius senzills tals com un altaveu, un electroimant o un sistema de transmissió de senyals wifi, i la construcción, amb materials senzills, d'una brúixola i un motor casolà.

  El segon grup de joves participants en aquesta nova edició dels Campus Científics de l'UJI està format per 30 estudiants de quart d'ESO i primer de Batxillerat procedents de 15 províncies diferents. Durant tota la setmana treballaran en els laboratoris de l'UJI vinculats a un dels quatre programes previstos i divendres que ve realitzaran la presentació pública dels resultats dels seus projectes.

  Els Campus Científics tenen com a objectiu promoure entre els i les joves les vocacions científiques a través del contacte directe amb investigadors. El programa es completa amb visites científiques, culturals i lúdiques.

  Els Campus Científics s'emmarquen dins del CampusHàbitat5U «Hàbitat i Territori» i és un dels 16 Campus d'Excel·lència Internacional i Regional que es desenvolupen a nivell nacional. Aquesta activitat és una iniciativa de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, amb el suport d'Obra Social «la Caixa».

  Pujar