elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Brasil produeix teixits amb propietats antivirals impregnats d'un compost desenvolupat pel Centre de Materials Funcionals i la UJI

Brasil produeix teixits amb propietats antivirals impregnats d'un compost desenvolupat pel Centre de Materials Funcionals i la UJI
  • El compost ha demostrat una efectivitat del 99,9% contra el SARS-CoV-2

Empreses tèxtils del Brasil han iniciat la producció i comercialització de teixits tractats amb les nanopartícules de plata i sílice desenvolupades pels grups d'investigació del Centre de Materials Funcionals (CDMF) i el Laboratori de Química Teòrica i Computacional (QTC) de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb l'empresa Nanox Tecnologia, que proporcionen als nous teixits propietats antibacterianes, antifúngiques i antivirals amb una efectivitat del 99,99%.

L'equip investigador ha publicat en la plataforma internacional de pre-prints bioRiXv l'article «Ag nanoparticles-based antimicrobial polycotton fabrics to prevent the transmission and spread of SARS-CoV-2» en el qual demostren que l'ús d'una solució aquosa de nanopartícules de plata mesclada amb un aglutinant a base d'acrílic en teixits de policotó és eficaç com a antimicrobià i presenta una alta durabilitat en relació amb els cicles de rentada.

Les proves realitzades han evidenciat que el teixit és efectiu per a inhibir el virus SARS-CoV-2, i els patògens Staphylococcus Aureus, Escherichia coli i Candida Albicans. Una altra de les característiques diferencials d'aquests teixits és la prevenció d'infeccions creuades causades per patògens, com ara bacteris i fongs oportunistes, responsables de l'empitjorament de COVID-19 i altres tipus de virus.

«Aquest compost híbrid és capaç de combinar dos efectes quàntics: l'efecte plasmònic de la plata a escala nano i la separació adequada entre els nivells energètics del semiconductor. Aquesta sinèrgia catalitza reaccions químiques en cadena que donen lloc a la formació de radicals lliures responsables de la destrucció per contacte d'aquests microorganismes», explica el professor Juan Andrés, director del Laboratori QTC de l'UJI.

A més, el teixit no causa al·lèrgies ni processos de fotoirritació. Les avaluacions dermatològiques es van realitzar al principi i al final de l'estudi, o quan va haver-hi alguna indicació de positivitat o reacció adverses i els resultats indiquen que poden considerar-se hipoal·lergògens i dermatològicament segurs, segons la Guia ANVISA per a la seguretat dels productes cosmètics.

«El compost desenvolupat amb aquestes propietats innovadores i la seua posterior funcionalització en cotó i altres materials ha generat una nova tecnologia que està revolucionant la indústria tèxtil per a la fabricació de teixits, tant sintètics com naturals, per a la protecció, transmisió i erradicació de la pandèmia», explica el director de tecnologia i innovació de Nanox, Gustavo Simões. «L'avantatge d'aquest compost i de la tecnologia desenvolupada és que té una durabilitat de dos anys, suporta la pressió i la temperatura», afig el director del CDMF, el professor Elson Longo.

Fins ara, el nou teixit està sent fabricat per, almenys, cinc empreses tèxtils i el cost addicional d'aquesta tela especial comparada amb una sense protecció s'incrementa en un 5%. La demanda actual se centra en la producció de bates de laboratori, mascaretes i equips de protecció personal per a professionals de la salut, encara que hi ha altres col·lectius, com el de missatgeria i distribució de mercaderies, que també han mostrat el seu interès. Així mateix, s'estan desenvolupant les aplicacions d'aquests nous compostos i materials en la indústria ceràmica i els sectors agroquímics de Castelló.

Pujar