elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alumnes d'Almassora, Benicàssim, Oropesa i Castelló guanyen el premi Reciplasa-UJI sobre la campanya «Què fem amb el fem?»

Alumnes d'Almassora, Benicàssim, Oropesa i Castelló guanyen el premi Reciplasa-UJI sobre la campanya «Què fem amb el fem?»
  MÉS FOTOS
  Alumnes d'Almassora, Benicàssim, Oropesa i Castelló guanyen el premi Reciplasa-UJI sobre la campanya «Què fem amb el fem?» - (foto 2)
  Alumnes d'Almassora, Benicàssim, Oropesa i Castelló guanyen el premi Reciplasa-UJI sobre la campanya «Què fem amb el fem?» - (foto 3)

  La Càtedra Reciplasa-UJI de Gestió de Residus Sòlids Urbans ha celebrat l'acte de lliurament de premis als guanyadors del concurs «Què fem amb el fem?», en el qual ha distingit estudiantat de centres d'Almassora, Benicàssim, Orpesa i Castelló de la Plana. Els guanyadors han presentat projectes de gran qualitat, per la qual cosa han sigut seleccionats entre les 27 iniciatives que havien presentat un total de 20 centres educatius d'11 municipis.

  Aquest concurs pretén involucrar l’estudiantat i els centres educatius de tota la província sobre la necessitat de promoure la gestió sostenible dels residus. A més, és una iniciativa de gran impacte a l'hora de sensibilitzar a les xiquetes i xiquets, així com a totes les persones joves, en la necessitat d'adoptar hàbits que ajuden a millorar la sostenibilitat en els municipis de tota la província de Castelló.

  En la categoria d'Educació Infantil ha sigut premiat el projecte «La Mar de plàstic – Visibilitzem la contaminació», del CEIP Germans Ochando d’Almassora, coordinat per la professora Blanca Ferrando Ripollés. En la categoria d'Educació Primària, s'ha distingit el projecte «Aniversari sostenible», del Centre Liceu de Benicàssim, coordinat per la professora Emilia Rico Beltrán. En la categoria d'Educació Secundària, el projecte guanyador ha sigut «Mar de Plàstics», de l'IES Torre del Rei d'Orpesa, coordinat per la professora Laura Roig Martí. I en la categoria d'FP Bàsica ha sigut distingit el projecte «Art fractal sostenible», de l'IES Penyagolosa de Castelló de la Plana, coordinat pel professor Tomás Villalonga Artola.

  L'acte de lliurament, que s'ha celebrat en la sala d'actes de Ciències de la Salut, ha comptat amb l'assistència de Félix Hernández, director de la Càtedra Reciplasa-UJI; Sergio Toledo, president de Reciplasa; Jesús Lancis, vicerector d'Investigació de l'UJI, i Fernando Albarrán, director tècnic de Reciplasa.

  Sergio Toledo, president de Reciplasa, ha celebrat «l'alt nivell dels treballs presentats. Tant, que s'han quedat sense premiar algunes iniciatives que presentaven una qualitat i un compromís extraordinari amb eixa necessitat tan real i urgent com és la de ser sensibles no sols a l'hora de reciclar, sinó a l’hora de tractar de sensibilitzar a altres persones perquè ho facen. El que han fet estos estudiants ha de servir d'exemple i de motivació perquè moltes més persones, de totes les edats, facen l'esforç de reciclar perquè deixem als més joves un planeta millor».

  Per part seua, Félix Hernández, director de la Càtedra Reciplasa-UJI, ha assenyalat que «amb la Càtedra es pretén conscienciar als més joves perquè s'involucren en la gestió sostenible dels residus generats i siguen conscients de la importància que té este tema per a avançar cap a un planeta menys contaminat, perquè generem quantitats ingents de residus, moltes vegades de mode innecessari, i és necessari canviar modes de conducta de manera urgent».

  El director de la Càtedra Reciplasa ha destacat que «la resposta que hem rebut per part dels col·legis, professors i estudiants davant aquest concurs ha sigut increïble des de la primera edició. Això ens anima a seguir per aquest camí, perquè estem convençuts que amb aquesta mena d'accions avançarem cap a una societat més equilibrada i respectuosa amb el planeta que ens acull. El fet d'entregar el premi el Dia Mundial del Medi Ambient no és per casualitat, sinó que és la nostra xicoteta aportació a la protecció del planeta enfront de la generació desmesurada de residus que caracteritza la societat actual. Res millor que formar a les noves generacions en el respecte al medi ambient».

  Es tracta de la setena edició d'aquest concurs promogut per la Càtedra Reciplasa de l'UJI, que compta amb el suport del Seminari d'Educació Ambiental de Castelló i que promou la gestió sostenible de residus sòlids urbans. Aquest concurs pretén desenvolupar la creativitat i l'expressió de coneixements científics, matemàtics i tecnològics, mitjançant diferents llenguatges artístics per a fomentar una ciutadania críticament activa i responsable per a avançar cap a un model de societat més sostenible.

  Els projectes podien presentar-se en format maqueta, vídeo o relat/conte, sobre qualsevol temàtica ambiental o relacionada amb la gestió de residus, com, per exemple, recollida selectiva, valorització de residus, economia circular, les 4Rs (reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar), etc. A causa de l'objecte i al públic al qual es dirigeix aquesta iniciativa, la Càtedra compta amb la col·laboració d'Ecoembes, entitat molt conscienciada a promoure també la sostenibilitat.

  Entre els objectius que planteja la campanya «Què fem amb el fem?», la Càtedra Reciplasa UJI pretén familiaritzar sobre la gestió dels residus en la comunitat; reduir la quantitat de residus de l’entorn; reforçar el coneixement en la tipologia de residus i la seua gestió (cicle de tractament de residus sòlids); millorar la recollida selectiva de residus sòlids en origen i entendre el seu impacte sobre la comunitat; i reforçar la conscienciació en edats educatives primerenques.

  La temàtica del concurs se centra en la gestió dels residus urbans i/o el seu possible impacte ambiental. Alguns dels temes proposats són les 4Rs: reduir, reutilitzar, reciclar, recuperar; la recollida selectiva; la valorització dels residus, els residus com a recurs; l'impacte dels residus; la tecnologia dels residus, el seu tractament; l'economia circular; o l'agenda 2030 dels objectius de desenvolupament del mil·lenni (ONU).

  Modalitats dels treballs

  Maqueta, sota l'elaboració de models tridimensionals. Per a presentar aquesta proposta s'havien d'adjuntar fotografies del procés i el treball final al costat del formulari d'inscripció, guardant els treballs físics fins el lliurament dels premis, ficant-los a la disposició del jurat.

  Vídeo, en format audiovisual d'una duració màxima de 5 minuts. S'han presentat en format MP4 i sense superar els 100MB. El títol i descripció de 50 a 100 paraules s'havia d'introduir en el formulari d'inscripció del treball.

  Relat/conte, en escrit d'estil lliure amb una extensió màxima de 1.000 paraules.

  S'admetien els treballs elaborats de manera grupal, normalment corresponents a una única aula/classe. En casos excepcionals es podien admetre treballs de més d'una classe sempre que correspongueren a un mateix nivell educatiu.

  Els treballs es podien presentar en: valencià, castellà i anglés i la Càtedra Reciplasa UJI podia atorgar un màxim de cinc premis als millors projectes presentats en cadascuna de les categories.

  Els centres guanyadors han realitzat un cartell explicatiu del projecte, amb imatges del treball, per a exposar-lo en els murals pòsters habilitats en el lliurament de premis.

  Els premis han consistit en un obsequi per a tots els premiats, incloent-hi professor i alumnes. Així mateix, a cadascun dels premiats se li ha fet lliurament d'un certificat. Juntament amb els premis als participants, s'ha fet lliurament als respectius centres d'un diploma i un pòster mesura A0 amb imatges del treball guanyador.

  Pujar