elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els agricultors de la Vall d'Uixó, Xilxes, Moncofa i Almenara demanen l'aigua de la bassa del Belcaire per a regar

Els agricultors de la Vall d'Uixó, Xilxes, Moncofa i Almenara demanen l'aigua de la bassa del Belcaire per a regar
  • “No té sentit usar l'aigua de la bassa del Belcaire per a recarregar els aqüífers i després extraure-la dels pous", lamenten des de La Unió

La Unió Llauradora i Ramadera reclama que els regants de la Vall d'Uixó, Xilxes, Moncofa i Almenara puguen utilitzar l'aigua embassada de la bassa de regulació del riu Belcaire per a poder regar els cultius de la zona.

La bassa, de 2,2 hectòmetres cúbics de capacitat, es va construir en 2009 per part del Ministeri de Medi Ambient i Medi rural i Marí a la Vall d'Uixó. Es nodreix de l'aigua de pluja procedent del riu Belcaire i el seu objectiu és recarregar els aqüífers de la comarca.

LA UNIÓ indica que els regants de la zona sempre han sol·licitat ser usuaris de l'aigua embassada ja que consideren que “no té sentit utilitzar l'aigua embassada per a recarregar els aqüífers i posteriorment extraure-la dels pous per al reg”. Els regants sempre han demanat al Ministeri competent, ser usuaris de l'aigua d'aquesta bassa com amb qualsevol altre embassament construït amb fons públics.

En aquests moments cal assenyalar que ACUAMED està en procés de cessió de la bassa a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i per això seria un bon moment perquè els regants facen ús de l'aigua de la bassa. En aquest sentit, els regants ja han traslladat a la Confederació que en cas d'entregar-se es faça sense cap mena de repercussió de costos per als usuaris.

Les onze comunitats de regants de la zona, actualment immerses en un procés de fusió per a convertir-se en una única, reclamen que la bassa del Belcaire servisca com a depòsit intermedi d'emmagatzematge d'aigües.

En eixa zona de reg a més la sequera i la intrusió marina ha provocat la salinització dels pous de reg, per la qual cosa segons el parer de LA UNIÓ, “la utilització de l'aigua de la bassa, mesclada amb l'aigua de pous, permetria tindre una aigua de millor qualitat per als cultius de la zona, tant cítrics com hortícoles”.

Els regants d'eixa zona de la Plana Baixa també sol·liciten l'ús de les aigües superficials del Millars per als regs tradicionals dels seus cultius.

El Grup Parlamentari Popular, a iniciativa del senador electe castellonenc Vicente Tejedo, ha presentat una moció davant la Comissió de Transició Ecològica del Senat perquè els regants d'aquesta zona agrícola de la Plana Baixa puguen regar els seus cultius d'una bassa inutilitzada per a eixe fi.

Pujar