Castellano

La patronal del taulell explica la seua postura sobre la negociació col·lectiva en un moment delicat per al sector

La patronal del taulell explica la seua postura sobre la negociació col·lectiva en un moment delicat per al sector
  • La indústria ceràmica, com explica ASCER, opta per sacrificar resultats per a mantindre ocupació en un moment en el qual les negociacions sindicals estan complicant el panorama

El sector espanyol fabricador de taulells i paviments ceràmics registra una notable pèrdua de competitivitat, segons la patronal ASCER. “A les conseqüències de la invasió d'Ucraïna: encariment de matèries primeres i increments desorbitats dels preus de l'energia; s'ha unit una crisi de demanda mundial dels productes ceràmics europeus a causa de la situació inflacionista en els mercats i a l'inevitable increment dels preus enfront d'altres productors amb costos molt per davall dels que exigixen els estàndards socials i mediambientals europeus”, assenyalen des d'ASCER.

Malgrat això, les empreses fabricadores de taulells i paviments ceràmics porten més de dos anys fent els majors esforços per a tractar de mantindre la seua activitat, producció i ocupació, en detriment dels seus comptes de resultats.

En este sentit, des d'ASCER indiquen que la producció s'ha reduït un 15% en 2022 i un 21,2% en 2023, quedant per davall dels 400 milions de m². En tot just dos anys s'han destruït quasi 190 milions de m² de producció, perdent un terç de la producció; quant a les vendes, en 2022 la caiguda d'exportació (que representa el 75% del total de vendes) va ser del -13% i entre gener i novembre de 2023 han caigut un 22,6% (dades en volum); en 2023 la facturació total del sector es reduirà entorn de 1.000 milions d'euros; i quant a l'ocupació, malgrat els esforços realitzats per empreses i treballadors per al seu manteniment a través de diferents ferramentes, entre les quals destaquen la suspensió temporal d'ocupació, s'ha reduït en més de 2.300 llocs de treball (juliol 2022 a desembre 2023).

Sobre la negociació de conveni col·lectiu

Malgrat la situació descrita, ASCER va traslladar en l'última sessió negociadora la seua disposició a aplicar una millora salarial malgrat la conjuntura adversa, conscient de la necessitat de pal·liar l'important increment dels preus que ve suportant el conjunt de l'economia. Oferta formal que va ser rebutjada pels sindicats, oposant el 100% de la seua plataforma inicial, i exigint l'aplicació automàtica del V Acord per a l'Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC) firmat per CEOE, UGT i CCOO a mitjan any passat.

El V AENC, quant a increments salarials es referix, està acordat contemplant no sols l'evolució dels preus al consum, sinó per a un escenari de creixement com, de fet, s'està produint en diferents activitats econòmiques. Lamentablement, el sector ceràmic no es troba en eixa situació.

El citat acord arreplega expressament que es produïsca “un avanç en el creixement dels salaris, on la realitat econòmica dels sectors i/o empreses ho permeta”, i afig “els negociadors hauran de tindre en compte les circumstàncies específiques del seu àmbit per a fixar les condicions salarials, de tal manera que l'aplicació de les directrius anteriors podrà adaptar-se en cada sector o empresa, amb situacions molt desiguals de creixement […] tenint com a objectiu el manteniment i la creació d'ocupació”.


No obstant això, malgrat la crisi per la qual travessa el sector, i fent honor al subscrit en l'AENC -quant a la necessitat d'adaptar-se a eixa realitat- i tenint en compte molt especialment l'actual situació de l'evolució dels preus, des d'ASCER es van oferir importants increments. No podem ignorar que el conveni col·lectiu sectorial acumula una millora sobre la inflació del 23,61% des de 1985 a 2022.
D'altra banda, el Govern ha introduït noves incerteses amb l'anunci de reducció de la jornada setmanal, que implicarà un augment dels costos laborals superior al 6% i incidix de forma molt negativa en el procés de negociació dels nous convenis col·lectius de cara a 2024 i 2025.

Pretendre, com es fa per les organitzacions sindicals, l'aplicació íntegra dels increments i garanties previstos en l'AENC, a més de la resta de reivindicacions contingudes en la plataforma sindical, suposa ignorar deliberadament el contingut del propi AENC i la realitat del sector, conduint-lo, innecessàriament, al conflicte.

Pujar