Castellano

El teletreball evita més de 2.200 desplaçaments al dia en vehicle fins al Parc Tecnològic de Paterna

El teletreball evita més de 2.200 desplaçaments al dia en vehicle fins al Parc Tecnològic de Paterna
  • El nombre d'empleats que treballen des de casa s'ha quintuplicat amb la pandèmia

El nombre de persones que teletreballen en les empreses de Parc Tecnològic Paterna ha crescut del 3,6% al 17% des de l'inici de la pandèmia de Covid-19, i el nombre d'empreses que el mantenen com a opció ha augmentat del 22 al 32%.

Cal assenyalar que, durant els tres mesos de confinament, aquesta modalitat laboral va ser assumida pel 90% de les empreses, beneficiant-se així el 65% dels seus treballadors. En el període que abasta des de la fi del confinament fins a la fi de l'estat d'alarma, maig de 2021, van ser un 56% les empreses que van continuar recorrent al teletreball, afectant aquesta mesura al 45% dels seus treballadors.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi realitzat per IDOM per a l'Entitat de Gestió i Modernització Parc Tecnològic Paterna, que ha sigut presentat pel seu director de projectes de Mobilitat Urbana, Francesc Arechavala. Aquest treball permet estimar que l'increment de teletrabajadores del 3,6 al 17% del total suposa actualment un estalvi de 2.260 desplaçaments diaris de vehicles d'entrada i eixida a l'àrea empresarial i una reducció del 15% d'emissions de CO₂, equivalent a 1.954 tones/any.

PRESENTACIÓ DEL SEGELL DE MOBILITAT

Malgrat que aquestes dades suposen un importantíssim avanç en un aspecte clau per a la mobilitat al parc tecnològic, des de l'EGM es vol continuar avançant, perquè es considera que queda camí per recórrer. Per aquest motiu, la jornada desenvolupada aquest matí ha permés presentar el Segell de Mobilitat, reconeixement que podran obtindre totes les empreses que desenvolupen esforços en aquest camp.

Aquest nou repte que es presenta a empreses i treballadors des de l'EGM, en col·laboració amb LISITT i Universitat de València, comporta una valoració d'accions com fomentar el teletreball, facilitar la flexibilitat horària i l'estacionament a vehicles d'alta ocupació, l'electrificació de la flota de vehicles i instal·lació de punts de recàrrega elèctrica, així com l'optimització de les places d'aparcament en les empreses, entre altres mesures presentades aquest matí per Antonio García, Cap de projectes de Smart Cities i Mobilitat de LISITT - UV.

Aquelles empreses que s'impliquen en una o diverses d'aquestes accions que afavoreixen la sostenibilitat i la mobilitat podran ser mereixedores d'aquest guardó, fomentant la competitivitat entre elles i la seua ambició per implantar-les a través d'un procés de ludificació.

La jornada desenvolupada hui en la seu de Caixa Popular, ha permés també exposar tres casos d'èxit d'implantació del teletreball, per part de Nunsys, Mahle i l'Institut Tecnològic de l'Energia. Aquestes empreses i entitats han sigut modèliques en la seua implantació, destacant que ha suposat un vertader “repte i aprenentatge”, amb una constant valoració i implementació de noves mesures i mitjans tècnics. Els representants de les empreses, Pilar Ortiz, Alfredo Pérez i Miguel Fuster, han coincidit que “tant el model de treball presencial com el teletreball tenen els seus avantatges i inconvenients”, sent l'idoni mantindre un “model mixt” en el futur.

L'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha assistit a la presentació de l'esdeveniment, destacant que la pandèmia de Covid ha suposat la “necessitat d'avançar la implantació de la fórmula del teletreball” i ha destacat que Parc Tecnològic haja sigut banc de proves per a valorar la seua evolució. Per part seua, el president de l'EGM, Antonio Alagarda, ha posat en valor el treball de molts anys que ve desenvolupant l'entitat en matèria de millora de la mobilitat, iniciant-se amb el foment de mesures com el cotxe compartit i passant pel desenvolupament d'un Pla de Mobilitat, Mesa de Mobilitat i, ara, el recentment presentat segell de Mobilitat.

Pujar