28 de novembre de 2020 28/11/20

Tanquen la Fossa 92 del cementeri de Paterna amb 9 cossos exhumats

Tanquen la Fossa 92 del cementeri de Paterna amb 9 cossos exhumats - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Tanquen la Fossa 92 del cementeri de Paterna amb 9 cossos exhumats - (foto 2)
  Tanquen la Fossa 92 del cementeri de Paterna amb 9 cossos exhumats - (foto 3)
  Tanquen la Fossa 92 del cementeri de Paterna amb 9 cossos exhumats - (foto 4)
  Tanquen la Fossa 92 del cementeri de Paterna amb 9 cossos exhumats - (foto 5)

  Els arqueòlegs han tancat hui la fossa 92 del cementeri de Paterna, amb nou cossos exhumats i el compromís per recuperar la dignitat de les víctimes del franquisme intacte. Els treballs d'excavació, finançats per la Diputació de València, han conclòs amb la troballa de dos cossos in situ i quatre caixes amb fragments ossis repartits en les fosses 91 i 91 B.

  "El problema que tenim a Paterna és la falta de documentació, hem de basar-nos en els memorials als represaliats i en els testimoniatges de familiars", ha explicat l'arqueòleg Álex Calpe als peus de la fossa. L'equip d'experts d'ArqueoAntro buscava a les 18 víctimes de l'anomenada 'Causa Benifaió', afusellats el 31 d'octubre de 1939, que podrien trobar-se a escassos metres de la fossa exhumada. "Fins que no fem les proves de genètica, no podem descartar res", ha afegit l'arqueòleg.

  Per la seua banda, el president de l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 92 i impulsor dels treballs, Eduardo Ortuño, ha insistit a agrair el suport econòmic i moral del nou equip de govern de la Corporació provincial. "Estem fent història. Fa dotze anys, quan vaig començar a buscar al meu avi, no hi havia cap tipus de suport institucional", ha explicat Ortuño. El nét de Bautista Cuallado Domenech està decidit a esgotar "fins a l'últim cartutx" sol·licitant l'obertura de la fossa 74 en cas que no es trobe entre els cossos exhumats, els treballs de la qual començarien en 2018. "Ho faig per la meua mare i Dolores Albuixec, filles directes dels afusellats. Cada dia que passa és molt important per a fer justícia i que no es vagen sense trobar als seus pares", ha manifestat.

  Pujar