elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Duréndez (Podem Paterna): “La participació ciutadana hauria de ser la base de totes les decisions polítiques municipals”

Duréndez (Podem Paterna): “La participació ciutadana hauria de ser la base de totes les decisions polítiques municipals”
  MÉS FOTOS
  Duréndez (Podem Paterna): “La participació ciutadana hauria de ser la base de totes les decisions polítiques municipals” - (foto 2)

  Carmen Duréndez es presenta a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig com a cap de llista de Podem Paterna, i ho fa amb l'objectiu que la participació ciutadana siga la base de les decisions que es prenguen a l'Ajuntament durant la pròxima legislatura. En elperiodic.com parlem amb ella per a conéixer les seues propostes per a la Paterna en els pròxims quatre anys.

  Pregunta: Es presenta a les eleccions municipals com a cap de llista de Podem Paterna Amb que objectiu es presenta? Què li diferencia de la resta de candidats?

  Resposta: El nostre objectiu és recuperar les institucions per a posar-les, de manera real i efectiva, al servei de les veïnes i veïns de Paterna. No em dedique a la política de manera professional, la meua intenció és posar-me al servei dels meus veïns per a millorar el meu poble. A més en Podemos signem un compromís ètic que implica limitació salarial, de càrrecs i de mandat a dues legislatures.

  Sóc totalment independent, no estic en excedència de cap empresa pública o semipública, en Podemos no devem res als bancs, rendim comptes i som transparents, de fet sempre prenem les decisions en assemblea oberta a tots els veïns, publiquem les nostres agendes i els nostres ingressos i declaració de béns, renunciem a regals i privilegis per la nostra condició de representants públics. A més ens comprometem a renunciar immediatament als nostres càrrecs en cas d'imputació per delictes relacionats amb corrupció.

  P: Quins són els eixos principals de la seua campanya?

  R: Els tres eixos principals de la nostra campanya són:

  - Rescate ciutadà i transparència

  - Protecció del territori, defensa mediambiental i transició ecològica

  - Participació ciutadana i democràcia participativa

  P: Quin balanç fa de la gestió realitzada en aquests quatre anys?

  R: La valoració dels quatre anys de govern del PSOE és, per a Podemos Paterna, bastant negativa. De fet en el ple del mes d'abril va eixir aprovada la moció de reprovació a l'alcalde que presentem a través de Paterna Sí que Pot. La participació ciutadana i la transparència municipal són inexistents, s'usen recursos públics per a la promoció partidista, en el 90% dels casos no es dóna compliment a les mocions aprovades en ple, s'obstaculitza l'accés a la informació a la resta de corporatius i als propis veïns, s'anuncia la posada en marxa de projectes que no han sigut si més no aprovats en ple, s'han perdut subvencions per la falta de capacitat de gestió de l'equip de govern, s'ha fet un repartiment desproporcional de recursos entre la resta de grups polítics, entre altres.

  En l'època en què va estar governant Compromís es van fer algunes coses interessants com un cert impuls a la participació ciutadana, no obstant això no es va millorar en absolut la transparència municipal i es van perdre oportunitats com la protecció dels Moles com a Paratge Natural Municipal, després d'haver sigut aprovat en ple.

  P: És Podem la peça clau per a possibles pactes postelectorals del bloc d'esquerres?

  R: Únicament pactaríem amb partits que porten un programa sòlid de millores reals per als veïns, respecten els drets humans i les llibertats democràtiques i estiguen avalats per la seua gestió prèvia.

  P: En el seu programa aposten per fomentar la participació ciutadana Quin és el plantejament d'aquesta proposta?

  R: La participació ciutadana hauria de ser la base de totes les decisions polítiques municipals. A més a Paterna tenim la sort de comptar amb La Carta de Participació Ciutadana, vertebrar de manera molt eficient la participació ciutadana. Per això es reforçaran les competències del Consell Territorial de Participació Ciutadana. Es reservarà en el pressupost municipal, amb partida pròpia, un 3% per a pressupostos participatius i, si hi ha superàvit, un 10% del superàvit.

  Per a la participació ciutadana és primordial la transparència, per la qual cosa es reforçarà aquesta, posant en marxa la web de transparència municipal i establint terminis perquè l'ajuntament conteste als veïns.

  P: En matèria econòmica Quin és el model de gestió que defensen?

  R: Defensem l'economia del bé comú i impulsarem polítiques orientades al foment d'un consum responsable a partir d'accions educatives i de divulgació. Protecció als xicotets productors, als nostres artesans, a les petites i mitjanes empreses, mitjançant incentius fiscals.

  Millora d'instal·lacions i accessos en els polígons, especialment el de Font del Pitxer. Revitalització zones comercials del poble, protecció al comerç de proximitat, foment de la compra de productes locals. Suport tècnic a emprenedors, simplificació burocràcia i tràmits per a obertura de comerços i activitats. Reserva d'una parcel·la per a un futur recinte firal multiusos.

  P: De l'Ajuntament de Paterna depén també el municipi de La Canyada quines propostes té per als seus veïns?

  R: Per al barri de La Canyada una de les mesures que contemplem és exigir augmentar la freqüència de pas del metre. A més des de l'ajuntament es realitzarà un informe tècnic sobre la necessitat de la modificació de la carretera Plà del Pou en el seu pas per La Canyada, amb la realització d'una rotonda en l'encreuament amb el carrer 238. Donar solució a la intersecció dels carrers 406, 419, 418, 460 i Barranco de Serra, en col·laboració amb la *CHJ. Adequar les voreres de tot el barri de La Canyada, entre elles les d'accés a l'institut. Donar compliment al pla d'arbratge i aplicar la normativa d'accessibilitat. A més buscar una nova ubicació per a la biblioteca i alliberar espai en el centre social i mantindre el servei d'urgències a l'estiu

  P: En matèria educativa estan conformes amb les mesures impulsades o consideren que és necessari un canvi?

  R: Pensem que han sigut moltes les promeses que no han anat acompanyades de dotació pressupostària o s'han dotat insuficientment. Fins als tres anys totes les places, en les guarderies de gestió pública, seran gratuïtes.

  En primària i secundària, s'incrementaran els recursos per a la lluita contra l'absentisme i l'abandó escolar, promovent programes de reforç per a xiquets i xiquetes en major risc de fracàs escolar o amb necessitats especials. En centres escolars i instituts públics i concertats s'incrementaran les campanyes de circulació viària, prevenció de tabaquisme i drogodependències, assetjament escolar, educació sexual, homofòbia, integració de col·lectius, perills en l'ús de xarxes socials, gestió de residus i reciclatge.

  Creació de rutes escolars a peu segures sense necessitat d'utilitzar el cotxe. Establir una política de beques de menjador assegurant els recursos necessaris perquè tots els xiquets i adolescents tinguen assegurats en els seus centres el dret a una alimentació sana i adequada.

  Perfeccionar una política de beques de llibres de text per a assegurar que tots els estudiants tinguen assegurats l'accés al material didàctic necessari per a la seua formació independentment de la seua situació familiar. Garantir en la mesura del possible un mínim d'activitats fora de l'horari escolar, ja siguen eixides o campaments escolars, assegurant així que aquestes activitats culturals siguen assequibles a tots els alumnes.

  Promoure l'augment de l'oferta de cursos en la EOI i de cicles formatius en el municipi. Promoure la construcció i posada en funcionament del futur institut públic de Valterna – Lloma Llarga. Connectar els centres escolars amb els centres socials en tot el possible. Després de l'escola promoure polítiques de formació per a joves i adults potenciant l'ús de biblioteques o centres cívics dels seus barris. Promoure cursets de formació ocupacional per a una major inserció en el mercat laboral. Sol·licitar la reobertura de la Universitat Popular en Paterna

  P: La sanitat és una altra de les grans potes de la campanya electoral quina seria la primera mesura que prendria?

  R: La primera mesura seria la redacció del Pla Municipal de Salut, en l'àmbit del Pla de Salut de la Comunitat Valenciana. Reclamarem en Conselleria que s'incrementen els mitjans de què disposen actualment els centres de salut de la Canyada, de la Coma i de Valterna-Lloma Llarga i que s'augmenten els serveis d'Urgències.

  A més es construirà un nou edifici per al centre de salut de Valterna-Lloma Llarga, que alliberarà espai en el centre cívic. Reclamarem perquè s'incrementen els recursos en el centre sanitari integrat del carrer València. Es treballarà, en col·laboració amb Conselleria, per a dotar i urbanitzar una parcel·la municipal per a un futur Centre d'Especialitats adequat al volum de població que presenta, en l'actualitat, el nostre poble. Es reforçarà l'atenció primària en tot el municipi. Treballarem per a l'establiment d'un protocol de col·laboració entre administracions que garantisca que cap ambulància tarde més de 15 minuts a arribar a qualsevol punt del nostre terme.

  P: Les festes de qualsevol municipi són un dels grans esdeveniments que es viuen cada any quins plans té per als festers i la Cordà?

  R: Les festes de Paterna són un esdeveniment cultural que s'ha de continuar posant en valor i difonent fora dels límits del nostre poble, per això crearem una regidoria especifica de cultura festiva que s'encarregue de gestionar tot el referent a les festes. A més es crearà una taula de treball per a desenvolupar un Protocol de Bones Pràctiques, amb les AAVV i Entitats Festives i Culturals de Paterna, per a millorar les relacions entre els veïns en els períodes festius.

  P: Des d'elperiodic.com li animem que envie un missatge als paterneros perquè li recolzen en les urnes el pròxim 26 de maig

  R: El nostre projecte polític és resultat de moltes perspectives i realitats que es viuen en els barris de Paterna, amb ell reivindiquem l'ètica i la responsabilitat en la gestió pública des del senzill, el concret i el quotidià. El nostre programa se centra en l'acció per la defensa dels drets humans, en l'aprofundiment democràtic en el local, en la transparència en la gestió pública, el respecte a la diversitat en totes les seues manifestacions, el rescat ciutadà, la cura del medi ambient i la protecció del nostre territori, la cohesió social, la igualtat de gènere, la participació ciutadana i la rendició de comptes, en definitiva, situar allò que beneficie als veïns i veïnes de Paterna en el centre del debat polític.

  En Podemos Paterna tenim un equip fort, cohesionat, il·lusionat i preparat per a posar les institucions i la política al servei de les veïnes i veïns de Paterna.

  Pujar