2 d’abril de 2020 2/4/20

Compromís per Paterna demana que es declare l’emergència climàtica

  • La formació valencianista presentarà una moció al ple municipal per tal d’establir compromisos que garantisquen les reduccions de gasos, la protecció dels paratges naturals i l’aposta per les energies renovables

Compromís per Paterna presentarà al pròxim plenari municipal una moció que declare l'emergència climàtica que s'està vivint, així com acordar mesures reductores i de consciència ciutadana per a minimitzar els efectes. Segons recull la moció, ens trobem davant una situació real d'emergència climàtica, que només la posen en qüestió els representants de les entitats responsables d’este problema. El planeta, els éssers vius i els ecosistemes estan en perill com el confirmen els recents informes sobre l'estat de la biodiversitat de l’IPBES (Plataforma Intergovernamental Científic-Normativa sobre Diversitat Biològica i Servicis dels Ecosistemes) i sobre el calfament global de l’1,5° de l'IPCC (Intergovernmental Panell on Climate Change), que alerten d'una situació que porta a l'extinció d'una gran part dels ecosistemes terrestres i marins. “Un milió d'espècies estan amenaçades per l'activitat humana i s'està arribant a un punt de no retorn enfront del canvi climàtic. No respondre a esta greu crisi ecològica suposaria la mort de milions de persones, a més de l'extinció d'espècies imprescindibles per a la vida en la Terra, donades les complexes interrelacions ecosistèmiques”, han indicat fonts de Compromís.

En este sentit, el regidor de Compromís, Carles Martí, ha destacat que “cal actuar amb responsabilitat i acceptar la realitat de la crisi climàtica i la gravetat de la situació. Admetre les evidències científiques, així com les propostes de reducció de les emissions proposades és l'única forma de protegir l'existència tant a escala global com al nostre entorn. Les institucions i la ciutadania han d'entendre i atendre la urgència de la lluita contra el canvi climàtic i l'Ajuntament de Paterna ha d'exercir un paper clau, ja que dins del seu marc de competències pot ajudar a evitar l'augment de la temperatura global i a millorar la salut i el benestar de les persones”.

Per a la formació valencianista, “declarar l'emergència climàtica requereix assumir el compliment de compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb la consegüent assignació de recursos per a fer front a esta crisi. Un full de ruta vinculant capaç de garantir les reduccions de gasos d'efecte d'hivernacle anuals. Un estat d'emergència implica potenciar els recursos disponibles dels Ajuntaments per a afrontar la crisi climàtica juntament amb els problemes associats que comporta”.

“Cal protegir els nostres paratges i entorns naturals, com les marjals, el llit del riu i barrancs, horts i cultius tradicionals arrelats, boscos d'especials protecció com La Vallesa i el Paratge Natural de Les Moles, ja que els arbres i la vegetació en general minimitzen l'impacte de la crisi climàtica. A més, també demandem potenciar i facilitar l'economia local, que impulse la sobirania alimentària i una agricultura i ramaderia ecològica de proximitat, així com posar en marxa el projecte “Menjadors Sans i Sostenibles”, l’objectiu del qual és promoure, en aquells menjadors de competència municipal, l’alimentació amb productes de temporada, de km0 i d’agricultura ecològica”, ha conclòs Carles Martí.

Pujar