28 d’octubre de 2020 28/10/20

Els arqueòlegs troben els primers deu cossos en la fossa 115 de Paterna

Els arqueòlegs troben els primers deu cossos en la fossa 115 de Paterna - (foto 1)
  • Amb aquests treballs d'exhumació, que es van posar en marxa a principis d'abril, s'espera poder recuperar les restes de 157 persones represaliades durant la dictadura franquista

MÉS FOTOS
Els arqueòlegs troben els primers deu cossos en la fossa 115 de Paterna - (foto 2)

L'equip d'arqueòlegs d’Arqueoantro que treballa en l'excavació de la fossa 115 del Cementeri de Paterna, a la recerca de les restes de persones represaliades durant la dictadura franquista, ha presentat aquest dimarts les primeres troballes, en concret la recuperació de deu cossos. La fossa 115 es va obrir a principis de mes amb l'esperança d'exhumar les restes de 157 víctimes.

Aquesta excavació, que s'està duent a terme amb la línia d'ajudes de la Diputació de València, ha sigut impulsada a través de 12 famílies integrades en l'associació de familiars de víctimes. Entre les restes s'esperen trobar 153 homes i 4 dones de més de mig centenar de municipis valencians, així com de la localitat de Lorca, a Múrcia; Molluela, a Saragossa; i Madrid, que van ser assassinats en tres dies diferents, el 19 i 23 de desembre de 1939 i el 8 de març de 1940.

El responsable d’Arqueoantro, Miguel Mezquida, ha destacat que aquesta podria ser la fossa excavada que més cossos continga en la Comunitat Valenciana. “Dos dels deu cossos recuperats fins al moment es trobaven en caixes. Ara estem encara acabant d'excavar la primera línia d'ossos, el normal és que trobem entre 15 i 17 cossos en aquesta primera capa, i segons les nostres estimacions, podria tindre aproximadament uns sis o set metres d'altura”, ha explicat.

En aquest sentit, Mezquida ha indicat que les actuacions que s'estan desenvolupant actualment en aquesta fossa número 155 s'allargaran, en principi, fins a mitjan mes de juliol i, així mateix, ha assenyalat la necessitat de “crear un banc d'ADN de víctimes que facilite i millore les identificacions”.

Amb aquestes actuacions ja són una desena els nínxols i fosses que han sigut oberts mitjançant subvencions de la corporació provincial. Entre els anys 2016 i 2018, la Diputació ha destinat 1.138.000 euros a exhumacions, principalment en el cementeri de Paterna, i 225.000 euros s'han utilitzat per a la retirada de plaques, construcció de monòlits i identificació de llocs i edificis simbòlics. Amb el pressupost de 2019 s'aconsegueix una xifra rècord que sobrepassarà el milió i mig d'euros i facilitarà l'exhumació de 750 cossos de represaliats per la dictadura franquista.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, així com familiars de les víctimes, han assistit a la presentació d'aquestes troballes que s'han donat en les dues primeres setmanes de treballs en aquesta fossa 115 del Cementeri de Paterna. 

Pujar