19 de gener de 2021 19/1/21

La pandèmia millora en la Comunitat però la xifra de morts continua sent dramàtica

La pandèmia millora en la Comunitat però la xifra de morts continua sent dramàtica - (foto 1)
  • Altres 94 morts i quasi 9.000 positius aquesta última setmana encara que disminueix la pressió hospitalària

Aquesta passada setmana s'ha notat un alleujament als hospitals valencians. S'han reduït els ingressos i també el nombre de morts i nous casos. Continuen sent xifres dramàtiques -94 morts i 8.869 nous positius en aquesta última setmana- però reflecteixen una millora de la situació sanitària en la Comunitat Valenciana.

Respecte a les hospitalitzacions, han descendit els ingressos un 11% respecte a la setmana anterior a passar-se de 1.584 pacients ingressats en planta el dilluns a 1.259 el dissabte, és a dir, 325 hospitalitzats menys. També en la planta UCI hi ha 16 pacients menys respecte a principis de la setmana anterior.

Quant als nous contagis, la província de València continua encapçalant la llista amb 4.113 nous positius aquesta última setmana; li segueix Alacant amb 2.891 i Castelló amb 663. Les morts les encapçala, no obstant això, la província d'Alacant, amb 48 morts a causa del covid els últims set dies, seguida de València amb 42 i Castelló, amb tan sols 4. Són, no obstant això, la mostra que encara que la situació millora, no es pot baixar la guàrdia.

La Consellera de Sanitat, Ana Barceló, ho reconeixia dijous passat en roda de premsa: “Tots els dies facilitem el nombre de defuncions però no ens podem oblidar en cap moment que no són xifres. Hi ha persones i familiars que han perdut als seus sers estimats, no ens acostumem a les xifres de morts”. Així es pronunciava la consellera qui demanava una reflexió “per a millorar els nostres comportaments i parar el nombre de persones que cada dia perden la vida per aquest maleït virus”.

És el sector de la tercera edat el més colpejat i de fet el coronavirus no dóna treva a les residències de majors, que han vist augmentada la seua incidència aquesta última setmana malgrat les xifres positives en general: Si el dilluns hi havia 83 residències de majors amb casos de coronavirus, aquest divendres la xifra pujava fins a 91.

L'advertiment de la Generalitat de cara al Nadal

De fet, la consellera continua apel·lant a la responsabilitat ja que hi ha un percentatge bastant preocupant: “El 92% dels brots d'origen social, procedeix de reunions familiars o amb amistats”. Aquest percentatge es refereix a les xifres de l'última setmana, la qual cosa posa en risc les celebracions familiars aquest nadal si no es canvia la tendència: “Aqueix alarmant 92% ha de baixar. Prenguen-ho com a prec, súplica o recomanació, però només la responsabilitat de cada valencià i valenciana, hui més que mai, pot obrir la porta a un nadal més entranyable”.

Aquests dies són clau per a determinar com seran el Nadal ja que en funció de l'evolució del coronavirus es relaxaran, mantindran o fins i tot podrien augmentar les restriccions.

Tal com va avançar elperiodic.com, la Conselleria de Sanitat ha plantejat que es mantinga la limitació de 6 persones en les reunions d'àmbit social. Aquesta limitació s'1 ampliaria a 10 persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener en les reunions d'àmbit familiar. Quant a la mobilitat, la Comunitat Valenciana és partidària d'una resposta coordinada amb la resta d'autonomies que hauria de flexibilitzar-se en els dies més assenyalats.

“La nostra proposta passa per no autoritzar esdeveniments en municipis amb nivells d'alerta 3 i 4 i recomanar, en qualsevol cas, les celebracions estàtiques i amb aforament controlat”, ha detallat la responsable sanitària.

Pel que fa a activitats culturals, esportives, religioses i de restauració, hostaleria i comerç, es prefereix mantindre la vigent regulació. En el cas de les carreres de Sant Silvestre, “no haurien de celebrar-se”, concloïa Ana Barceló.

Pujar