6 d’abril de 2020 6/4/20

Troben un orifici circular a la Cova de les Bruixes que ancorava una porta per guardar el bestiar

Troben un orifici circular a la Cova de les Bruixes que ancorava una porta per guardar el bestiar - (foto 1)

  L'ajuntament organitza una jornada de portes obertes amb arqueòlegs i restauradors per explicar els avanços de la investigació al jaciment arqueològic. L'eixida serà el proper dimecres, 31 d'agost, a les 19:00 des de l'Oficina Municipal de Turisme.

  La regidoria de Cultura de l'ajuntament del Poble Nou de Benitatxell, a càrrec de Manolo Segarra, ha organitzat per al próxim dimecres, 31 d'agost, una jornada de portes obertes a la Cova de les Bruixes. L'arqueòleg i gestor del patrimoni cultural, Josep Ahuir, i l'arqueòloga i restauradora Anna Viciach presentaràn els últims avanços en la investigació, consolidació i difusió del jaciment arqueològic d'època iberoromana i andalusina. El grup es desplaçarà i tornarà de la cova a peu. Fins al moment ha eixit a la llum un orifici circular, d'uns 0.10 m de diàmetre, realitzat sobre una pedra calcària de grans dimensions. L'orifici està situat a la zona central de l'entrada de l'abric de la cova i està relacionat amb la instal·lació d'una porta per a tancar de bestiar.

  La primera fase dels treballs es va centrar en la neteja de l'àrea amb seguiment arqueològic, la cova es trobava coberta de mala herba. "En aquest jaciment tenim presents algunes de les cultures que han passat per aquest municipi, des dels ibers fins als primers pobladors cristians, destacant la presència andalusina. La seua recuperació ens pot dir moltes coses de la vida quotidiana dels nostres avantpassats" va apuntar Manolo Segarra.

  La cova, que formava part de l'alqueria del Abiar i la primera ocupació de la qual data de prop de 2200 anys, va ser utilitzada com a corral i abocador en el període ibèric, romà i andalusí. Les excavacions del 2001 ja van traure a la llum interessants troballes com ara ceràmiques ibèriques pintades, "sigillatas" i altres importades de la zona de la Campània italiana. Entre elles cal destacar una peça completa de ceràmica íbera, que es troba al Museu Arqueològic de Xàbia i que apareix també en el cartell promocional del lloc.

  El jaciment va ser localitzat al 1987 en el Tossal Gros per Joaquin Bolufer. Segons la historiografia local, a finals del segle XIII, ja abandonada, va passar a convertir-se en el cau perfecte de bandolers. La llegenda també sugerix que els contrabandistes espantaven a la gent fent-los creure que allí habitaven bruixes. Per a això vessaven sofre que produïa misterioses flames al voltant de la cavitat. Seria, per tant, la por el que va portar als habitants del Poble Nou de Benitatxell a cridar-la "Cova dels Bruixes".

   

  Pujar