Torna a aparéixer en el riu Segura un animal que portava anys sense veure's
Fototrampeo, rastres i excrements confirmen la seua inesperada presència
El Projecte ‘Lutra lutra’, encapçalat per l’Associació Mediambiental Keuper i l’Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx-ADR, estudia la població d’aquest mamífer europeu en les comarques del Baix Vinalopó i el Baix Segura mitjançant càmeres de fototrampeig, així com la detecció de rastres i la recollida i anàlisi d’excrements.
Durant els últims mesos, aquestes entitats han instal·lat càmeres de fototrampeig tant en el riu Segura al seu pas per Guardamar com en la xarxa d’assarbs i canals que pugen fins al Parc Natural del Fondo d’Elx-Crevillent. A Guardamar del Segura, la presència de llúdria s’ha detectat concretament en l’assut i antic molí fariner de Sant Antoni, ubicat en el braçal antic del riu Segura, a tan sols 1km de la mar. Aquesta espècie de mamífer ha sigut capaç de recolonitzar tant el riu Segura com tot el sistema d’assarbs, canals i sèquies i els embassaments del Parc Natural del Fondo. Les associacions volen agrair tant a l’Ajuntament de Guardamar del Segura com als guardes fluvials de Confederació Hidrogràfica del Segura la seua col·laboració i les tasques de drenat i rehabilitació de la zona.
Així mateix, membres d’aquestes dues entitats i voluntaris han realitzat transectes per detectar possibles rastres i excrements. Els excrements de llúdria recollits seran analitzats pel Departament d’Agroquímica de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, per tal de determinar l’impacte i abundància dels microplàstics en la dieta d’aquest mamífer sempre esquiu i d’hàbits nocturns.
Aquest projecte s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre l’Associació Mediambiental Keuper, l’Associació per la Desenvolupament Rural del Camp d’Elx-ADR i el Proyecto LIBERA impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes.