elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tamarit: “Guardamar del Segura i Geldo obrin un any cultural com a punts de referència de creació i oferta cultural”

  • La Conselleria programarà activitats d’arts escèniques, música, exposicions i cinema a Geldo i Guardamar del Segura

  • El fil conductor de la cerimònia de lliurament de les distincions s’ha centrat en diferents elements identitaris de les dues capitals culturals i la música en directe

La consellera Raquel Tamarit ha atorgat els reconeixements de les capitals culturals valencianes 2023, que organitza Cultura de la Generalitat. Ha estat acompanyada per les corporacions municipals de Geldo i Guardamar del Segura, entitats i associacions de les dues poblacions i representants de diferents espais culturals dependents de la Conselleria, que programaran activitats a les capitals culturals valencianes durant l’any que ve. També han estat en l’acte les corporacions municipals d’Aielo de Malferit i Alzira, que han comptat amb la distinció de CCV per la Generalitat en 2022.

La distinció de capitals culturals valencianes és un reconeixement anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, la descentralització de l’oferta cultural, la millora de les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals del territori valencià i l’accés universal a la cultura per part de la societat.

Segons la consellera Tamarit: “Iniciem un nou camí de complicitats culturals amb dos pobles ben emblemàtics del nord i el sud de les nostres comarques. És un goig comptar amb la il·lusió de la gent de Guardamar del Segura i Geldo per a obrir un any cultural que situa les dues localitats com a punts de referència i de creació i oferta cultural. Estem i ens tindran al seu costat per a complementar tota la programació que tenen definida, amb l’objectiu que la cultura es convertisca en un element més d’atracció de visitants i també en un motor de cohesió social per als dos municipis”.

La cerimònia ha corregut a càrrec de la companyia Teatre de l’Abast, que ha donat a conéixer la veu de les persones de les dues poblacions per a reivindicar la construcció de la col·lectivitat cultural i per a conéixer personatges significatius de cada població. A més, la gala ha fet èmfasi en diferents elements identitaris relacionats amb la història, el patrimoni, les tradicions, la gastronomia, els entorns naturals i algunes accions culturals contemporànies lligades a la creació artística a Geldo i Guardamar del Segura. El contingut musical ha sigut un dels fils conductors de la cerimònia amb música en directe i també la col·laboració de la cantant La Maria com a artista convidada.

Cal recordar que Guardamar del Segura ha sigut seleccionada com a capital cultural valenciana 2023 per a un municipi de més de 5.000 habitants. Amb el projecte ‘Guardamar del Segura, cultura de dunes i aigua’, la localitat del Baix Segura compta amb una proposta que engloba espectacles culturals, promoció del ric patrimoni arqueològic del municipi i una extensa programació didàctica de tallers, rutes i visites guiades. Justament en la part didàctica se centra molt en la potenciació cultural per als més menuts amb el personatge Duna.

Guardamar del Segura és una població que disposa d’un excepcional patrimoni arqueològic com són els jaciments de la Ràbita Califal i la Fonteta, així com una icona com és el bust de la Dama de Guardamar, que va ser trobada en el jaciment de Cabezo Lucero; sense oblidar la importància que té com a enclavament pel que fa a l’arqueologia submarina.

A la població s’ha concretat un calendari cultural, que es completarà amb l’aportació econòmica que atorga Cultura de la Generalitat i els diferents espectacles i exposicions que programaran els diferents espais culturals de la Conselleria a la capital cultural valenciana 2023.

Pel que fa a Geldo ha sigut seleccionada com a capital cultural valenciana 2023 per a un municipi de menys de 5.000 habitants. Amb 640 habitants i al cor de l’Alt Palància, Geldo es converteix en la capital cultural valenciana 2023 amb un projecte ple d’aliances amb organitzacions i col·lectius culturals, així com amb la resta de poblacions de la comarca, per a esdevindre un epicentre de programació cultural vertebrador amb el lema ‘La Cultura que ConMueve’.

Les propostes que planteja Geldo enforteixen els ponts entre educació i cultura per tal de crear sinergies entre el veïnat, amb els pobles que l’envolten i projectar-se també cap als visitants. Un objectiu que, amb el reconeixement com a capital cultural valenciana, permetrà al poble del Palància esdevindre focus de cultura i projectar i donar visibilitat al seu patrimoni com el castell palau dels ducs de Medinaceli, o atraient més públic en els diferents festivals que es porten a terme a la població vinculats a l’art urbà, el cinema, la fotografia, la literatura o la música.

La seua capacitat per a sumar propostes i vertebrar la comarca mitjançant l’activitat cultural, així com per a cohesionar el teixit associatiu cultural, s’ampliarà amb els fons econòmics que Cultura de la Generalitat hi destina pel reconeixement que se li ha atorgat. Alhora, la programació dissenyada per a commemorar que és capital cultural valenciana 2023 es complementarà amb espectacles, exposicions i música que programarà Cultura de la Generalitat al poble.

Les capitals culturals valencianes des de 2016

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i l’altra per als que tinguen menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries prengueren el relleu com a CCV el 2018-2019; Altea i Vilafranca han tingut aquest reconeixement durant el 2020; Alcoi i Bocairent, en 2021, i Alzira i Aielo de Malferit foren les capitals culturals valencianes en 2022.

Pujar