15 de desembre de 2019 15/12/19

Saboreja els productes estrela de la gastronomia alacantina

Saboreja els productes estrela de la gastronomia alacantina - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Saboreja els productes estrela de la gastronomia alacantina - (foto 2)

  Els sabors i les seues textures, els colors i aromes, o en definitiva la riquesa de la dieta mediterrània fan de la província d'Alacant un lloc en el qual gaudir de la gastronomia és molt senzill. Una realitat que ha sigut reafirmada pels experts que fa uns mesos van atorgar a Alacant el títol de capital gastronòmica del Mediterrani.

  Aquest reconeixement no és casualitat, perquè l'aposta per convertir-se en una destinació turística i gastronòmica de referència ve des de lluny. Conscients de l'oportunitat que suposa, des de la Diputació d'Alacant volen fer un pas més i donar a conéixer alguns dels productes “estrela” amb els quals compta la cuina alacantina.

  Vols conéixer quals són aqueixos productes que no pots deixar de provar? A continuació, et convidem a descobrir una xicoteta selecció d'aquests:

  - Nispros de Callosa d'en Sarrià

  Aquesta fruit es pot prendre al natural, en almívar o suc, segons us gustos. Cultivats en 19 municipis de la Marina Baixa i de la Vall del Algar-el Castell de Guadalest, al nord-est de la província d'Alacant, presenten un color ataronjat i pell forta i corretjosa.

  La seua maduració es produeix a principis de la primavera moment en el qual el seu prem groguenca o blanquinosa presenta millor sabor, i siga dolç o lleugerament àcid.

  - Torró de Xixona i Alacant

  Tots dos torrons estan elaborats en la població de Xixona amb matèries primeres de la Comunitat Valenciana i té origen àrab. El d'Alacant és el denominat torró dur, i està qualificat en categoria Suprema (amb un mínim de 60% d'ametla) i en la categoria Extra.

  Per part seua, el torró de Xixona – denominat torró bla – està situat en la categoria Suprema (amb un mínim de 64% d'ametla) i la categoria Extra (amb un mínim de 52%). Tant en el d'Alacant com al Xixona tenen un contingut mínim del 10% de mel pura d'abella. Tots dos, es pot degustar en qualsevol època de l'any com a gelat, sorbet o granissat.

  - Cireres de la Muntanya d'Alacant

  Caracteritzat per un color que es mou entre el roig carmín i el roig viu, és un dels cultius més tradicionals en la part nord de la província d'Alacant, en la zona de Plans, Almudaina, La Vall d´Alcalà, Vall de Laguar i la Vall de Gallinera, on tenen unes característiques especials a causa del clima on es cultiven a més de 900 metres d'altura.

  Les varietats que empara el consell regulador són Burlat, Tilagua, Planera, Nadal i Picota. La seua comercialització es produeix entre els mesos d'abril a juliol.

  - Raïm Embutxacat de taula del Vinalopó

  La zona geogràfica de cultiu comprén els municipis d'Agost, Asp, el Fondó de les Neus, Montfort, Novelda i la Romana, es comercialitza en dues categories "Extra" i "Primera" ambdues de raïms blancs.

  El seu mètode de selecció es remunta a principis del segle XX, i consisteix en una tècnica minuciosa segons la qual el mes de juliol i es cobreixen amb una bossa de paper de cel·lulosa setinat que es manté fins a la seua recol·lecció.

  - Vins d'Alacant

  De la diversitat de climes, comarques i varietats, Alacant presenta un catàleg d'allò més assortit quant a tipus de vins. Hi ha un vi alacantí per a cada tipus de consumidor, i això és un avantatge cultural que no es pot menysprear.

  Conscients d'això, es va posar en marxa la Ruta del Vi una proposta que el enoturista se submergisca en un fascinant viatge que uneix diverses comarques de la Costa Blanca amb gran tradició vitivinícola, com la del Vinalopó amb els municipis de l'Alguenya, Monòver, Novelda, Petrer, el Pinós, Salines, Villena i Elx, al sud i la Marina Alta i Baixa amb els municipis d'Alcanalí, Benissa, Senija, Llíber, Benigembla, Parcent, Castell de Castells, Murla, Xaló i Alfàs del Pi.

  En cadascuna d'aquestes poblacions podrà gaudir de les seues gents, monuments, costums, tradicions, artesania i una gastronomia típica que ofereix plats i productes agroalimentaris autòctons de reconegut prestigi.

  - Magrana Mollar d'Elx

  Es caracteritza pel seu equilibri entre acidesa i sucres, per tindre una coloració exterior del groc crema al roig i per la composició antociánica dels arilos que li proporciona del color rosa intens al roig.

  El fruit- que té forma redona, dividida interiorment en diversos lòbuls, dins dels quals es troben les llavors- té la seua zona de producció agrícola entre els termes municipals pertanyents a les comarques de Baix Vinalopó, Alacantí i Vega Baixa situades a la província d'Alacant.

  Una xicoteta selecció de productes amb els quals a més realitzes un recorregut per alguns dels racons més especials amb els quals compta la província d'Alacant. Anima't, i aposta per la cultura mediterrània.
   

  ocultar
  Saboreja els productes estrela de la gastronomia alacantina
  Pujar