25 de maig de 2020 25/5/20

Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant

Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 1)

  La Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia, en col·laboració amb la Policia Local de Lorca i la Guàrdia Civil d'Alacant, ha desenvolupat l'operació ‘Entenimentada’, una investigació per a esclarir un possible cas de tràfic d'armes de foc, que s'ha saldat amb la detenció de dues persones com a presumptes autores dels delictes de tinença il·lícita d'armes, tinença o depòsit de munició i tràfic de drogues.

  La investigació es va iniciar al setembre del passat any, quan la Benemèrita va tindre coneixement que un veí de Lorca podia estar dedicant-se a la modificació d'armes inhabilitades, detonadores o simulades, per a vendre-les en el mercat il·lícit, així com que aquesta mateixa persona podria haver diversificat la seua activitat delictiva amb el tràfic de substàncies estupefaents.

  Les intenses labors d'investigació desenvolupades entorn d'aquest primer sospitós van permetre esbrinar que tenia coneixements com tornero, la qual cosa li podria permetre modificar o habilitar, tant armes de foc detonadores, com inutilitzades per a convertir-les en armes de foc real.

  La Guàrdia Civil va indagar fins a conéixer que, a més, comptava amb antecedents policials, com ara amenaces amb arma de foc, la qual cosa donava pes a les sospites que els investigadors tenien sobre el seu suposat accés a armes de foc il·legals.

  Els nombrosos dispositius policials establits entorn d'aquest primer sospitós ho relacionaven amb un altre individu, de nacionalitat holandesa, presumptament vinculat amb la trama delictiva investigada.

  D'aquesta forma, en un dels serveis de vigilància establits entorn d'aquests dos individus, agents de la Guàrdia Civil d'Alacant van interceptar un vehicle, ocupat per tots dos, quan circulava per l'autovia A-7, al seu pas pel municipi alacantí de Crevillent.

  Detinguts in fraganti en l'autovia A-7 amb 23 quilos de droga

  El registre del vehicle es va saldar amb la confiscació de dues maletes carregades de marihuana, uns 20 quilos, així com tres quilos d'haixix disposat en tauletes.

  Tots dos –homes, de nacionalitat espanyola i holandesa, i de 58 i 72 anys– van ser detinguts com a presumptes autors de delicte contra la salut pública, per tràfic de drogues.

  Posteriorment, la Benemèrita va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció d'Elx (Alacant) els corresponents manaments d'entrada i registre per a examinar dos domicilis dels arrestats, a Múrcia i Lorca, on se sospitava que podien ocultar diferents armes de foc.

  Un ampli dispositiu policial, format per més d'una vintena d'agents de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Policia Local de Lorca, va efectuar el registre dels habitatges on es van confiscar set armes de foc curtes, tres escopetes retallades, cinc escopetes d'aire comprimit, gran quantitat de munició i cartutxeria de divers calibre (300), així com altres elements fonamentals com a canons lliures i també eines per a la modificació, fabricació i manipulació d'aquestes.

  A més, en aquests immobles els investigadors van aprehendre més substancies estupefaents de diversa naturalesa, com a marihuana, MDMA i èxtasi, i més de 15.000 euros en efectiu.

  Entramat delictiu orientat al tràfic d'armes i drogues

  Segons es desprén de la investigació, els ara detinguts havien establit, presumptament, un entramat delictiu dirigit, principalment, a la fabricació d'armes de foc a partir d'armes inutilitzades o detonadores (de salva). Per a això comptaven amb els coneixements necessaris per a la seua modificació, per la qual cosa, una vegada disposades per a fer foc real, eren oferides a través de canals il·lícits a terceres persones vinculades amb l'àmbit delincuencial.

  Més tard, aquesta suposada especialització en armes va anar diversificant-se fins a ampliar la seua activitat delictiva al tràfic de substàncies estupefaents.

  Durant els mesos que ha durat la investigació, la Guàrdia Civil ha verificat que els ara detinguts adoptaven múltiples mesures de seguretat i contra-vigilància per a dificultar l'acció policial.

  Ingrés a la presó dels detinguts

  L'operació ‘Entenimentada’ ha culminat amb la detenció de dos individus com a presumptes autors dels delictes de tinença il·lícita d'armes, tinença o depòsit de munició i contra la salut pública –per tràfic de drogues–. Els arrestats, les diligències instruïdes i les armes, la droga, els diners i els efectes intervinguts han sigut posats a la disposició de les autoritats judicials competents, que han decretat l'ingrés a la presó dels detinguts.

  La Guàrdia Civil de Múrcia dóna per desmantellat un entramat delincuencial dedicat al tràfic d'elevades quantitats de droga amb destinació a països europeus. L'operació també ha permés retirar del mercat il·lícit una desena d'armes de foc reals i modificades.

  L'operació, que encara continua oberta, per la qual cosa no es descarten noves detencions, s'ha dut a terme per la Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia, que ha comptat amb la col·laboració de la Guàrdia Civil d'Alacant i de la Policia Local de Lorca (Múrcia).

  MÉS FOTOS
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 2)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 3)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 4)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 5)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 6)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 7)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 8)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 9)
  Retiren del mercat negre una desena d'armes de foc il·legals que es venien a Alacant - (foto 10)
  Pujar