3 de desembre de 2020 3/12/20

Martin (Cs) demana unificar l'oferta de places universitàries en una web nacional “per a acabar amb la falta de transparència”

Martin (Cs) demana unificar l'oferta de places universitàries en una web nacional “per a acabar amb la falta de transparència” - (foto 1)
  • La diputada per Alacant reclama el desenvolupament d'eines que faciliten “la cerca d'ocupació i la mobilitat al personal docent i investigador”

“Cal acabar amb atomització i la falta de transparència en l'oferta d'ocupació pública en les universitats”. Així ho ha reclamat la diputada responsable d'Educació, Universitat i Ciència en el Grup Parlamentari Ciutadans (Cs), Marta Martín, que a través d'una proposició no de llei ha instat al Govern que desenvolupe un portal web “que reculla informació actualitzada de totes les ofertes de treball per a personal docent i investigador (PDI) que es convoquen en les universitats públiques espanyoles”.

Martín ha explicat que “d'aquesta manera, qualsevol universitari (docent, investigador o administratiu) a la recerca de noves possibilitats d'ocupació tindria una eina eficaç i senzilla que, a més, previndria d'abusos proteccionistes en els quals a vegades cauen les universitats en publicar de manera opaca i urgent certes places”.

La diputada ha comprovat que cada universitat pública en els seus portals d'ocupació les seues convocatòries i en els butlletins oficials autonòmics les places per a PDI, excepte les universitats d'àmbit estatal. “Més complex encara és el coneixement de les diferents borses d'ocupació o els llocs com a professors substituts interins o altres contractes especials per a investigadors o docents”, ha reconegut. Al seu judici, aquesta situació “revela l'endogàmia de les nostres universitats i dificulta notablement la mobilitat interuniversitària”.

Martín ha assegurat que, a més del difícil accés a la informació sobre convocatòries d'ocupació universitària, les causes generadores d'aquesta realitat “són moltes i molt greus, entre elles figura des de la falta d'un mercat de treball autènticament competitiu i d'un model de contractació que no promou la mobilitat del professorat i la formació d'excel·lència, fins a algunes corrupteles locals que premien fidelitats personals”.

La diputada ha reclamat “que es reconega la necessitat d'escometre una profunda reforma del nostre sistema universitari, que pot començar amb un gran pas, perfectament assumible, com és la creació d'un portal web que reculla totes les ofertes d'ocupació en universitats”.

Pujar